Herbata czarna Jin Jun Mei 2023
Opis
Znamienita herbata chińska
Jin Jun Mei, czyli dosłownie „złote piękne brwi” to słynna, ceremonialna herbata czarna (w chińskim nazewnictwie określana jako czerwona czyli Hong Cha) z gór Wuyi w prowincji Fujian w Chinach znana od 2006 roku.
Wspaniałe złote tipsy
Nie bez przyczyny określana jest mianem herbaty ceremonialnej. Wytwarzana ze szczytowych liści, zbieranych wczesną wiosną, które w wyglądzie przypominają połączenie dwóch herbat: Qi Hong Mao Feng w rozmiarze oraz Jin Zhen Gold ze względu na wyjątkowo dużą ilość złotych tipsów, które prezentują się wprost fantastycznie.
Smak deserowej czekolady z miodem
Jin Jun Mei charakteryzuje się czekoladowo-miodowym smakiem z długo utrzymującym się słodkim posmakiem (tzw. after-taste). Ponadto jak na herbatę ceremonialną przystało jest bardzo wydajna i wdzięczna w kolejnych zaparzeniach.
Charakterystyka
Ilość liści | 4 g / 100 ml |
Temperatura wody | 90°C |
Czas parzenia | 1,5 min |
Ilość naparów | 5+ |
Inne zalecenia | Zachęcamy do zaparzania metodą Gong- Fu Cha- małe naczynie (do 200ml), temp. 90-95°C, krótki czas parzenia (zaczynamy od 15-20sec) |
Rok zbiorów | 2023 |
Data ważności | 31.12.2025 |
Charakterystyka liści | Duża zawartość tipsów |
Smak | deserowej czekolady i gryczanego miodu |
Kolor naparu | złotobrązowy |
Aromat | żytni, drzewny, lekko dymny |
Kolor herbaty | Czarna |
Oznaczenie jakości | Standard UE |
CzajmanStas
6 stycznia 2021Wspaniała herbata, którą polecam wszystkim. Bardzo łatwo się ją parzy i łatwo wyciąga się z niej pełną głębię smaku. Aromat jest intensywnie czekoladowo orzechowy jak przy koreańskiej herbacie wooricha, natomiast smak przypomina miodowego chińskiego Jin Mao Fenga.
Joasia
6 stycznia 2021Herbata z wyższej półki, duża ilość złotych listków sprawia, że smak i aromat jest intensywnie czekoladowo miodowy, herbata do wielokrotnego parzenia, każdy początkujący sobie z nią poradzi. Dobra herbata zawsze się sama obroni :)
Czajuś
28 stycznia 2021Bardzo pozytywnie zaskakująca, wdzięczna, wydajna i łatwa herbata. Ma złote listki o urzekającym zapachu gorzkiej czekolady jeszcze jak są suche. Pierwsze skojarzenie w smaku to Wooricha(czyli czerwona Nokcha z tą różnicą, że tę drugą znacznie łatwiej przeparzyć. Jin Jun Mei potrafi dać 4 wydajne i nasycone napary o zapachu czekolady i kakao a w smaku zbliżonym do klasycznych chińskich herbat czerwonych np. Jin Mao Feng. Polecam 2,5g/100 ml w temperaturze ok 80 st. C zaczynając od 2 minut.
Łukasz
30 stycznia 2021Chyba najlepsza (a na pewno w pierwszej trójce) czerwona herbata jaką kiedykolwiek piłem. Napar jest intensywny, aromat wyraźny, a liście bardzo wydajne. Całkowicie warta swojej ceny