window.customerPrivacy.onMarketingConsentGranted(function () { })

Herbata niebieskozielona Oriental Beauty Tea - Formosa Oolong 2023 30 g

5
Cena: 96,00 zł 96.00
ilość szt.
Zyskujesz 5 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
* - Pole wymagane

Opis

Rarytas wśród oolongów - Dong Fang Mei Ren, inaczej Oriental Beauty ze zbiorów 2023

Uwaga, nowe klasyczne opakowanie próżniowe 30 g w niższej cenie!

Według legendy nazwa „Oriental Beauty” została nadana tej herbacie przez brytyjską królową Elżbietę II w 1960 roku, a jej chińska nazwa Dong Fang Mei Ren jest tłumaczeniem oryginalnej nazwy angielskiej. Lokalni mieszkańcy nazywają tę herbatę znacznie mniej poetycko - Peng Feng Cha (pochwała/pyszna herbata), co prawdopodobnie wynika z czasów starożytnych, kiedy półdzikie plemiona Hakka (ich potomkowie w Beipu/Emei wciąż żyją) wprowadziły na rynek Tajpej niezwykle wyglądającą i smaczną herbatę.

Podobieństwo do Darjeelingów

Susz poddany jest oksydacji na poziomie około 70%, przez co zbliża się do on herbat czarnych, mimo tego, smak nie przypomina wielu oolongów o tym stopniu oksydacji. Możemy mówić tutaj o pewnej słodkiej kwiatowości czy miodowości, w zapachu dominują nuty muszkatelowe, przypominające herbaty pochodzące z Darjeelingu.

Jacobiasca formosana

Plantatorzy i sprzedawcy herbaty mogą użyć nazwy „Oriental beauty” tylko wtedy, gdy liście herbaty przed zbiorem zostaną zaatakowane przez insekty, które jedząc liście wydalają monoterpeny - związki o bardzo silnych właściwościach aromatycznych. Te insekty to Jacobiasca formosana - 3 milimetrowe zielone pluskwiaki z rodziny skoczkowatych. W akcie obrony przed "szkodnikami" roślina dodatkowo wydziela fitoaleksyny - substancje, które nadają herbacie słodyczy. Ponadto podgryzane liście kumulują więcej własnego smaku i aromatu, co w sumie sprawia, że Oriental Beauty jest bezapelacyjnie herbatą wyjątkową.

Charakterystyka

Ilość liści 2 g / 100 ml
Temperatura wody 80°C
Czas parzenia 2 min
Ilość naparów 5
Inne zalecenia Szczególnie zalecane parzenie w stylu Gong Fu Cha - 4-6 gramów suszu na każde 100 ml wrzącej wody, stosując wiele, kilkusekundowych parzeń.
Rok zbiorów 2023
Data ważności 31.12.2025
Charakterystyka liści Duża zawartość tipsów
Profil smakowy i aromatyczny omamiający; miodowo- kwiatowa, gładka słodycz
Kolor herbaty Oolong
Oznaczenie jakości Standard UE

Opinie o produkcie (3)

9 listopada 2020

Pyszna, niecodzienna. Szczególnie wydajna i niebywałe odkrycie całej gamy smaków następuje przy zaparzeniu metodą gong fu- czyli małe naczynko, ciut więcej liści, 90-95 st.C i bardzo krótki czas parzenia- zaczynając od 20 sec. wzwyż. O niebiosa!! Uwielbiam popijać w lekko dżdżyste, chłodniejsze już dni-doznania przywołują wspomnienie lata i zapach lasu po deszczu. Wyjątkowa, nie ma co. :))

6 grudnia 2020

Smakuje rzeczywiście trochę jak darjeelingi, a przez miodowość trochę jak assamy i chyba to jest jej głównym atutem. W porównaniu do wspomnianych, przez pełne liście smak puszczał mi miarowo i dużo się nie zmieniał. Parzyłem w ~97 stopniach i przy 5g/100 wyszło mi jakieś 5 mocnych naparów. Ta mieszanka tematyczna smakuje mi bardziej, niż większość mocno utlenionych oolongów, choć będąc pełnymi listkami na gałązkach jest bardziej stonowana niż darjeelingowy koncert odcieni świeżości, cierpkości i słodyczy strategicznie pociętych liści, no i ze względu na chińskość ziemi i obróbki mniej mocna i miodowa niż assamy.

24 stycznia 2021

Jesienny las po deszczu. Herbata, która posiada w sobie całą paletę smaków i aromatów. A to co z niej wyciągniemy, zależy od tego w jakiś sposób ją przygotujemy. Polecam za każdym razem parzyć ja w całkowicie inny sposób używając temperatury od 70 do 95 stopni, używać różnej gramatury i bawić się z czasem parzenia. Rarytas i perełka wśród tajwańskich oolongów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl