Herbata niebieskozielona Tung Ting (Dong Ding) - Formosa Jade Oolong 50 g 2021
Opis
Wyśmienita, delikatnie oksydowana herbata oolong z Tajwanu, która przetwarzana jest specjalną metodą zwijania na mokro w drobne nieregularne kuleczki. Towarzystwo Miłośników Herbaty przywiozło ją bezpośrednio ze zboczy wzgórza Tung Ting, owianego tajemniczymi baśniami. Aromat i smak przenikliwy i charakterystyczny, bardzo świeży, z wyraźną nutą prażonych orzechów. Herbata bardzo wydajna - można parzyć ją wielokrotnie.
Tung Ting dwukrotnie otrzymała tytuł herbaty roku, pierwszy raz w 1998, a następnie 2008 roku. Tytuł ten nadawany jest przez Towarzystwo Miłośników Herbaty.
Herbata ze zbiorów 2021, w pełni przebadana na zawartość pestycydów, spełnia unijne normy.
Charakterystyka
PAKOWANA | 50 g |
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 5+ |
Inne zalecenia | Warto użyć mniejszego naczynia z proporcją 4-5 gramów liści na każde 100 ml wody i używać wrzątku przy kilkusekundowych parzeniach. |
Rok zbiorów | 2021 |
Data ważności | 31.12.2023 |
Charakterystyka liścia | tylko szczyty krzewu herbacianego zwinięte w drobne kuleczki |
Kolor herbaty | Oolong |
Pochodzenie | Tajwan - Formoza |
CzajmanStaś
Wspaniały, bardzo intensywny smak i aromat. Nisko oksydowane kuleczki, które z każdym kolejnym naparem otwierają się coraz bardziej i uwalniają do naparu świeży kwiatowo-miodowy smak z bardzo wyraźnymi nutami prażonych orzechów. 80 stopni przez 2 minuty jest sprawdzonym, klasycznym sposobem parzenia. Można pobawić się z temperaturą 70 stopni, wydłużając czas parzenia do 3-4 minut, robiąc napar bardziej gładkim, albo wrzątek i gong fu. Herbata bardzo wydajna i warta swojej ceny.