Herbata oolong Wuyi Da Hong Pao - Wielka purpurowa szata BIO 2023
Opis
Jedna z najsłynniejszych herbat typu oolong
Legendarna herbata niebieskozielona nietracąca na popularności od czasów dynastii Qing, kiedy to uznawana była za najlepszą z herbat. Dziś w poszukiwaniu optymalnych liści przebiera się spośród wielu różnych mieszanek szczepów ledwie pochodzących od oryginalnych krzewów pamiętających czasy tej ostatniej chińskiej dynastii.
Szlachetnie palony smak
Oolong o wysokim stopniu oksydacji, liść masywny, ciemnobrązowy, lekko poskręcany na kształt litery „S“. Napar o intensywnym smaku z dominującymi nutami żytniego chleba, ziemi, palonego słodu i piwa typu porter.
Wybitny posmak "aftertaste"
Tajemnica jego smaku ukryta jest w niewiarygodnym "aftertaste", który ujawnia się swoim wielbicielom przy kolejnych naparach herbacianych liści. Zarówno w smaku jak i aromacie, poza dominującą "ziemistością" możemy doszukać się słodyczy ciemnych winogron. Jakość herbaty jest niezrównana, smak niepowtarzalny, bardzo charakterystyczny.
Certyfikat BIO
Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana BIO. Plantacja spełnia normy środowiskowe i najnowsze wytyczne związane z działaniami proekologicznymi.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 85°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 5 |
Inne zalecenia | 80-90°C, parzyć przez około 2 minuty przy pierwszych naparach, przy kolejnych naparach można wydłużać czas parzenia. Warto użyć mniejszego naczynia z proporcją 4-5 gramów liści na każde 100 ml wody i używać wrzątku przy kilkusekundowych parzeniach. |
Rok zbiorów | 2022 |
Data ważności | 31.12.2024 |
Smak | intensywny z nutami żytniego chleba, ziemi, palonego słodu i piwa typu porter |
Kolor naparu | bursztynowy wchodzący w purpurę |
Aromat | ziemisty z nutą ciemnych winogron |
Kolor herbaty | Oolong |
Oznaczenie jakości | Certyfikowana BIO Organic |