Herbata zielona Bancha Kyoto BIO 2023 50 g
Opis
Prawdziwa japońska herbata codzienna ze zbiorów 2023
Bancha to klasyczny gatunek japońskiej herbaty zielonej, przeznaczonej do popijania codziennego. Płaski, duży listek koloru zielonego i napar o klasycznym aromacie zielonej herbaty. Zebrana z krzewów Yabukita w okresie pierwszych i drugich zbiorów tego roku, w okręgu Uji, prefektura Kioto. Klasyk nad klasyki.
Japoński standard
Stosunkowo duże, płaskie, luźno zwinięte liście wydzielają lekko słodkawą, owocową, jakby poziomkową woń. Barwa naparu to morska zieleń. Smak pełny, warzywny, nieco algowy, słodki z goryczkową nutą, jak u herbaty Sencha, jednak bez tej gładkości i aksamitności. Dzięki niskiej zawartości teiny nadaje się do popijania wieczorami. Z drugiej strony duża zawartość wapnia i żelaza, czyni ją cennym źródłem minerałów.
Certyfikat BIO
Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana BIO. Plantacja spełnia normy środowiskowe i najnowsze wytyczne związane z działaniami proekologicznymi.
Liściasta w piramidkach
Dostępna również w piramidce! Liściasta w piramidkach to połączenie dokładnie tej samej herbaty liściastej z łatwością (by nie rzec banalnością) przygotowania naparu.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 70°C |
Czas parzenia | 1,5 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | Zalecane parzenie: I - 1 min 10 s; II - 40 s; III - >1 min. Zwiększając bądź zmniejszając temperaturę, należy odpowiednio skrócić bądź wydłużyć czas parzenia o kilka do kilkunastu sekund na każde 5 stopni. |
Rok zbiorów | 2023 |
Data ważności | 31.12.2025 |
Charakterystyka liści | Podłużne |
Smak | warzywna, algowa |
Kolor naparu | morska zieleń |
Aromat | owocowo-trawiasty, nuta poziomkowa |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Certyfikowana BIO Organic |