Herbata zielona Bi Luo Chun Tai Hu - Niebieskozielone spiralki 2024
Opis
Skarb znad jeziora Tai Hu z najświeższych zbiorów 2024
Bi Luo Chun Tai Hu to herbata zielona zaliczana do dziesięciu najsłynniejszych herbat chińskich, zwana jest ze względu na kształt oraz kolor liści niebieskozielonymi spiralkami wiosny. Herbata pochodzi znad jeziora Tai Hu ulokowanego w prowincji Jiangsu, nieopodal miasta Suzhou. Produkowana jest w w bardzo niewielkich ilościach w małej wiosce Dong Shan, leżącej na półwyspie otoczonym wodami tego trzeciego co do wielkości jeziora w Chinach.
Niebiesko-zielone spiralki wiosny
Liście mają barwę od jasno zielonej, aż po ciemno zieloną i znajdują się wśród dużej ilości pokrytych srebrnym puszkiem tipsów. Są poskręcane, niekiedy kędzierzawe, malutkie, te najcenniejsze. Krzewy herbaty rosną w sadach owocowych razem z nektarynkami, brzoskwiniami i śliwkami, co wyraźnie da się odnaleźć w smaku tej herbaty.
Aromat świeżo skoszonej łąki
Świeże, wiosenne zbiory charakteryzują się pełnym, aksamitnym smakiem, w którym słodycz przełamana jest delikatnie cierpką, szlachetną nutą. Owocowy posmak długo utrzymuje się na języku. Aromat jest wyraźny, słodko owocowy, przypominający zapach świeżo koszonej łąki. Aby zachować ten niezwykły charakter zalecamy przechowywać w pieczołowicie zamkniętym naczyniu.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 70°C |
Czas parzenia | 1,5 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | Stanowczo odradzamy parzenie wrzątkiem, aby zminimalizować wydobywaną cierpkość |
Rok zbiorów | 2023 |
Data ważności | 31.12.2025 |
Charakterystyka liści | Duża zawartość tipsów |
Smak | pełny, aksamitny, owocowa słodycz przełamana szlachetną cierpkością |
Kolor naparu | jasnozielony, z lekka mętny za sprawą meszku pokrywającego listki |
Aromat | świeżo skoszonej łąki |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Naturally Grown / Uprawiana Naturalnie |