Herbata zielona Birma Wild Green "Khar Chauk" 2022






Opis
Dzika zielona herbata z Birmy
W końcu po trzech latach oczekiwania wróciła! Zielona herbata ze stanu Szan - górskiego regionu na wschodzie Birmy w pobliżu granicy z Yunnanem w Chinach. Jest zbierana z półdzikich drzew herbacianych o wysokości od 3 do 5 metrów.
Jej piękne duże i niepokruszone liście, które były przetwarzane naturalnie bez użycia zaawansowanych narzędzi nadają się do wielokrotnego parzenia. W smaku można odnaleźć charakterystyczny, aromat owocowy.
Jest to unikalna herbata w ofercie Czajowni. "Khar Chauk" w Birmie oznacza zieloną herbatę z grupy suszonych herbat Laphet chauk, oprócz których występuje jeszcze grupa herbat Laphet thoke, oznaczająca herbaty do jedzenia.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 70°C |
Czas parzenia | 1 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | Zalecane parzenie: I - 1 min 10 s; II - 40 s; III - >1 min. W miarę parzenia kolejnych naparów ZWIĘKSZAJ temperaturę i/lub czas parzenia. Temperatura: 70-80 stopni. |
Rok zbiorów | 2022 |
Data ważności | 31.12.2024 |
Pieczęć jakości | Dzikie Krzewy |
Fobian Ewaryst Dobdziak
30 maja 2020Bardzo ciekawa herbata, aromaty roślinne, dobrze zbalansowane lekkie palone drewno, oraz słodycz i świeżość. W smaku napar podobny do zielonych Pu Erh'ów (Sheng). Bardzo przyjemny zarówno parzony w Gong Fu, jak i na zimno w cold brew. Zadziwiająco mało tanin, dobrze zbudowane body i smak czasami wpadający w owoce takie jak morele, czy melon. Polecam wszystkim którzy polubili zielonego Pu Erh'a i wielbicielom ciekawostek : )
Karol
10 stycznia 2021Bardzo ciekawa herbata. Faktycznie czuć w niej delikatnie podwędzano-tytoniową nutkę. Ale oprócz tego pojawiają się owoce typu nektarynka, ananas. Parzona w 70 stopniach uwalnia z siebie właśnie te słodkie owoce, a w 80 stopniach, bardziej tytoniowo-drewiaste smaki. Raczej nie jest to herbata do codziennego picia, ale warto mieć ją na półce, gdyż jest bardzo specyficzna i interesująca. Polecam :)