Herbata zielona Genmaicha BIO 2024 50 g






Opis
Tradycyjna japońska herbata z prażonym ryżem ze zbiorów 2024
Genmaicha to tradycyjny specjał japoński. Jest to mieszanka herbaty zielonej z prażonym ryżem, nadaje się szczególnie w parne dni, zawiera mało kofeiny (teiny). Świetnie komponuje się z jedzeniem, bardzo często podawana jest do sushi, wspomaga trawienie rybiego tłuszczu. Liście z kultywaru Yabukita. Nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza herbatę z brązowym ryżem.
Legenda o herbacie i ryżu
"Niemiecka" legenda opowiadana przez Japończyka, mówi że w dawnej Japonii, imię Genmai, nosił sługa shoguna, który ośmielił się podać swojemu panu herbatę w naczyniu nie dokładnie oczyszczonym z ryżu. Shogun, wzburzony stanem naczynia, nakazał ściąć swojego sługę. Potem spróbował naparu z ryżem, który okazał się smaczny i nazwał ten napój Genmai-cha na cześć swojego służącego. Prawda zdaje się być jednak bardziej prozaiczna, ponieważ to japońska biedota dosypywała ryż do herbaty aby zmniejszyć jej zużycie.
Certyfikat BIO
Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana BIO. Plantacja spełnia normy środowiskowe i najnowsze wytyczne związane z działaniami proekologicznymi.
Charakterystyka
Ilość liści | 1,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 70°C |
Czas parzenia | 1,5 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | Zalecane parzenie: I - 1 min 10 s; II - 40 s; III, IV - >1 min. Zwiększając bądź zmniejszając temperaturę, należy odpowiednio skrócić bądź wydłużyć czas parzenia o kilka do kilkunastu sekund na każde 5 stopni. Temperatura 60-80 stopni. |
Rok zbiorów | 2024 |
Data ważności | 31.12.2026 |
Charakterystyka liści | Zwykłe |
Profil smakowy i aromatyczny | typowy smak dobrej jakości zielonej herbaty japońskiej z posmakiem ryżowym |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Certyfikowana BIO Organic |