Herbata zielona Gyokuro BIO 2023 50 g
Opis
Słynna zacieniana herbata prosto z Japonii ze zbiorów 2023
Wyborna, wysoko ceniona japońska zacieniana herbata zielona. Łagodny smak i świeży aromat wiosennej trawy - wszystko to pozwala dotknąć niebios ukrytych w filiżance herbaty. Niedostatek światła słonecznego powoduje, że w liściach Gyokuro jest więcej L-teaniny i chlorofilu. Gyokuro posiada właściwość wspomagającą koncentrację i twórcze myślenie, zgodnie z podaniami potrafi także pozbyć się wielu dolegliwości. Liście z kultywaru Saemidori.
Zdrowotne działanie L-teaniny
L-teanina to aminokwas, który naturalnie występuje w liściach herbaty, głównie w zielonej herbacie, ale także w mniejszych ilościach w herbacie czarnej i białej. Jest to nietypowy aminokwas, ponieważ przechodzi przez barierę krew-mózg, co oznacza, że może wpływać na funkcjonowanie mózgu.
L-teanina jest znana ze swoich właściwości uspokajających i antystresowych, ponieważ wpływa na produkcję neuroprzekaźników w mózgu, w tym GABA, dopaminy i serotoniny. Dlatego też, suplementacja L-teaniny może pomóc w zmniejszeniu objawów stresu, poprawie nastroju i koncentracji, a także poprawie jakości snu.
L-teanina jest też często stosowana jako suplement diety i dodatek do napojów energetycznych, ponieważ może łagodzić skutki kofeiny i innych stymulantów, takich jak nadmierna pobudliwość czy drżenie rąk.
Jadeitowa perła
Napar jest intensywnie zielony, mniej cierpki a nadzwyczaj pobudzający. Herbata Gyokuro jest czasem nazywana "jadeitową perłą" ze względu na wyjątkowy wygląd i właściwości naparu. Ciemnozielone, płaskie, delikatne liście, wszystkie tej samej wielkości, świeży aromat trawy i łagodny smak pełen umami.
Certyfikat BIO
Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana BIO. Plantacja spełnia normy środowiskowe i najnowsze wytyczne związane z działaniami proekologicznymi.
Najlepiej podawać w kyusu, shiboridashi lub naczyniu typu hohin
Herbata ta zaliczana jest do najlepszych wyrobów cesarstwa Nipponu. Jest uprawiana na specjalnie zacienionych polach, co jest gwarancją niecodziennych wrażeń, wzmocnionych jeszcze poprzez oryginalny sposób podawania. Herbata typu Gyokuro jest poszukiwana przede wszystkim z powodu wyrazistego smaku umami, który przejawia się po szczególnie w starannym przygotowaniu w miniaturowych dzbanuszkach zwanych kyusu lub porcelanowych naczynkach "minijapan" (shiboridashi lub houhin).
Obowiązkowo studzimy wodę
Pierwszy napar przeprowadzamy bardzo niską temperaturą około 50-60°C, delikatnie zwiększając przy kolejnych parzeniach.
Zobacz: Jak zaparzać zieloną herbatę japońską?
Charakterystyka
Ilość liści | 2,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 60°C |
Czas parzenia | 1 min |
Ilość naparów | 4 |
Inne zalecenia | Zalecane parzenie: I - 1 min 10 s; II - 40 s; III, IV - >1 min. Zwiększając bądź zmniejszając temperaturę, należy odpowiednio skrócić bądź wydłużyć czas parzenia o kilka do kilkunastu sekund na każde 5 stopni. |
Rok zbiorów | 2023 |
Data ważności | 31.12.2025 |
Charakterystyka liści | Delikatne |
Smak | łagodny, pełen umami |
Kolor naparu | jasnozielony |
Aromat | świeży, trawiasty |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Certyfikowana BIO Organic |
TA
2 marca 2021Jedna z moich ulubionych herbat. Zaparzona na ciepło oddaje fantastyczne umami, głęboki, algowy, oleisty smak z czerwonymi porzeczkami w tle. Lubię też na zimno, tzw metodą cold brew- jest wtedy delikatniejsza w odbiorze, daje wspaniałe orzeźwienie w cieplejsze dni. Skutecznie pobudza na cały dzień, pozwala mi się mocniej skupić a jednocześnie czuję po niej przyjemne odprężenie. Dla mnie to herbata "do zadań specjalnych" ;) Polecam!! Szczególnie, jeśli ktoś szuka inspiracji :)
Mike
2 marca 2021Herbata, od której zacząłem pić w końcu prawdziwą herbatę. Idealnie pasuje do sushi, latem "parzę" ją na zimno z kostkami lodu. Bariści z Czajowni polecając ją trafiliście w punkt moich kubków smakowych!