window.customerPrivacy.onMarketingConsentGranted(function () { })

Herbata zielona Gyokuro BIO 2024 50 g

0
Cena: 116,00 zł 116.00
ilość szt.
Zyskujesz 10 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 3 dni
* - Pole wymagane

Opis

Słynna zacieniana herbata prosto z Japonii ze zbiorów 2024

Wyborna, wysoko ceniona japońska zacieniana herbata zielona. Łagodny smak i świeży aromat wiosennej trawy - wszystko to pozwala dotknąć niebios ukrytych w filiżance herbaty. Niedostatek światła słonecznego powoduje, że w liściach Gyokuro jest więcej L-teaniny i chlorofilu. Gyokuro posiada właściwość wspomagającą koncentrację i twórcze myślenie, zgodnie z podaniami potrafi także pozbyć się wielu dolegliwości. Liście z kultywaru Saemidori.

Zdrowotne działanie L-teaniny

L-teanina to aminokwas, który naturalnie występuje w liściach herbaty, głównie w zielonej herbacie, ale także w mniejszych ilościach w herbacie czarnej i białej. Jest to nietypowy aminokwas, ponieważ przechodzi przez barierę krew-mózg, co oznacza, że może wpływać na funkcjonowanie mózgu.

L-teanina jest znana ze swoich właściwości uspokajających i antystresowych, ponieważ wpływa na produkcję neuroprzekaźników w mózgu, w tym GABA, dopaminy i serotoniny. Dlatego też, suplementacja L-teaniny może pomóc w zmniejszeniu objawów stresu, poprawie nastroju i koncentracji, a także poprawie jakości snu.

L-teanina jest też często stosowana jako suplement diety i dodatek do napojów energetycznych, ponieważ może łagodzić skutki kofeiny i innych stymulantów, takich jak nadmierna pobudliwość czy drżenie rąk.

Jadeitowa perła

Napar jest intensywnie zielony, mniej cierpki a nadzwyczaj pobudzający. Herbata Gyokuro jest czasem nazywana "jadeitową perłą" ze względu na wyjątkowy wygląd i właściwości naparu. Ciemnozielone, płaskie, delikatne liście, wszystkie tej samej wielkości, świeży aromat trawy i łagodny smak pełen umami.

Certyfikat BIO

Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana BIO. Plantacja spełnia normy środowiskowe i najnowsze wytyczne związane z działaniami proekologicznymi.

Najlepiej podawać w kyusu, shiboridashi lub naczyniu typu hohin

Herbata ta zaliczana jest do najlepszych wyrobów cesarstwa Nipponu. Jest uprawiana na specjalnie zacienionych polach, co jest gwarancją niecodziennych wrażeń, wzmocnionych jeszcze poprzez oryginalny sposób podawania. Herbata typu Gyokuro jest poszukiwana przede wszystkim z powodu wyrazistego smaku umami, który przejawia się po szczególnie w starannym przygotowaniu w miniaturowych dzbanuszkach zwanych kyusu lub porcelanowych naczynkach "minijapan" (shiboridashi lub houhin).

Obowiązkowo studzimy wodę

Pierwszy napar przeprowadzamy bardzo niską temperaturą około 50-60°C, delikatnie zwiększając przy kolejnych parzeniach.

Zobacz: Jak zaparzać zieloną herbatę japońską?

Charakterystyka

Ilość liści 3 g/ 100 ml
Temperatura wody 60°C
Czas parzenia 1 min
Ilość naparów 4
Inne zalecenia Zalecane parzenie: I - 1 min 10 s; II - 40 s; III, IV - >1 min. Zwiększając bądź zmniejszając temperaturę, należy odpowiednio skrócić bądź wydłużyć czas parzenia o kilka do kilkunastu sekund na każde 5 stopni.
Rok zbiorów 2024
Data ważności 31.12.2026
Charakterystyka liści Delikatne
Smak łagodny, zbalansowany, pełen umami
Kolor naparu jasnozielony
Aromat świeży, trawiasty
Kolor herbaty Zielona
Oznaczenie jakości Certyfikowana BIO Organic

Opinie o produkcie (0)

Nikt nie dodał jeszcze opinii dla tego produktu. Bądź pierwszy i podziel się swoim doświadczeniem!
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl