Herbata zielona Gyokuro BIO 50 g 2022

5
Cena: 116,00 zł 116.00
ilość szt.
Zyskujesz 10 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
* - Pole wymagane

Opis

Słynna zacieniana herbata prosto z Japonii ze zbiorów 2022

Wyborna, wysoko ceniona japońska zacieniana herbata zielona. Łagodny smak i świeży aromat wiosennej trawy - wszystko to pozwala dotknąć niebios ukrytych w filiżance herbaty. Niedostatek światła słonecznego powoduje, że w liściach Gyokuro jest więcej L-teaniny i chlorofilu. Gyokuro posiada właściwość wspomagającą koncentrację i twórcze myślenie, zgodnie z podaniami potrafi także pozbyć się wielu dolegliwości. Liście z kultywaru Saemidori.

Jadeitowa perła

Napar jest intensywnie zielony, mniej cierpki a nadzwyczaj pobudzający. Herbata Gyokuro jest czasem nazywana "jadeitową perłą" ze względu na wyjątkowy wygląd i właściwości naparu. Ciemnozielone, płaskie, delikatne liście, wszystkie tej samej wielkości, świeży aromat trawy i łagodny smak pełen umami

Certyfikat BIO

Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana BIO. Plantacja spełnia normy środowiskowe i najnowsze wytyczne związane z działaniami proekologicznymi.

Najlepiej podawać w kyusu, shiboridashi lub naczyniu typu hohin

Herbata ta zaliczana jest do najlepszych wyrobów cesarstwa Nipponu. Jest uprawiana na specjalnie zacienionych polach, co jest gwarancją niecodziennych wrażeń, wzmocnionych jeszcze poprzez oryginalny sposób podawania. Herbata typu Gyokuro jest poszukiwana przede wszystkim z powodu wyrazistego smaku umami, który przejawia się po szczególnie w starannym przygotowaniu w miniaturowych dzbanuszkach zwanych kyusu lub porcelanowych naczynkach "minijapan" (shiboridashi lub houhin).

Obowiązkowo studzimy wodę

Pierwszy napar przeprowadzamy bardzo niską temperaturą około 50-60°C, delikatnie zwiększając przy kolejnych parzeniach.

Zobacz: Jak zaparzać zieloną herbatę japońską?

Charakterystyka

Ilość liści 2,5 g / 100 ml
Temperatura wody 60°C
Czas parzenia 1 min
Ilość naparów 4
Inne zalecenia Zalecane parzenie: I - 1 min 10 s; II - 40 s; III, IV - >1 min. Zwiększając bądź zmniejszając temperaturę, należy odpowiednio skrócić bądź wydłużyć czas parzenia o kilka do kilkunastu sekund na każde 5 stopni.
Rok zbiorów 2022
Data ważności 31.12.2024
Charakterystyka liści Delikatne
Smak łagodny, pełen umami
Kolor naparu jasnozielony
Aromat świeży, trawiasty
Kolor herbaty Zielona
Pieczęć jakości Certyfikowana BIO

Opinie o produkcie (2)

2 marca 2021

Jedna z moich ulubionych herbat. Zaparzona na ciepło oddaje fantastyczne umami, głęboki, algowy, oleisty smak z czerwonymi porzeczkami w tle. Lubię też na zimno, tzw metodą cold brew- jest wtedy delikatniejsza w odbiorze, daje wspaniałe orzeźwienie w cieplejsze dni. Skutecznie pobudza na cały dzień, pozwala mi się mocniej skupić a jednocześnie czuję po niej przyjemne odprężenie. Dla mnie to herbata "do zadań specjalnych" ;) Polecam!! Szczególnie, jeśli ktoś szuka inspiracji :)

2 marca 2021

Herbata, od której zacząłem pić w końcu prawdziwą herbatę. Idealnie pasuje do sushi, latem "parzę" ją na zimno z kostkami lodu. Bariści z Czajowni polecając ją trafiliście w punkt moich kubków smakowych!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl