Herbata zielona Gyokuro Kyoto BIO 50g 2021
Opis
Wyborna, wysoko ceniona japońska zacieniana herbata zielona. Łagodny smak i świeży aromat wiosennej trawy - wszystko to pozwala dotknąć niebios ukrytych w filiżance herbaty. Niedostatek światła słonecznego powoduje, że w liściach Gyokuro jest więcej L-teaniny i chlorofilu. Napar jest intensywnie zielony, mniej cierpki a nadzwyczaj pobudzający. Herbata Gyokuro jest czasem nazywana "jadeitową perłą" ze względu na wyjątkowy wygląd i właściwości naparu. Gyokuro posiada właściwość wspomagającą koncentrację i twórcze myślenie, potrafi także pozbyć się wszelkich dolegliwości.
Herbata ta zaliczana jest do najlepszych wyrobów cesarstwa Nipponu. Jest uprawiana na specjalnie zacienionych polach, co jest gwarancją niecodziennych wrażeń, wzmocnionych jeszcze poprzez oryginalny sposób podawania. Ciemnozielone, płaskie, delikatne liście, wszystkie tej samej wielkości, świeży aromat trawy i łagodny smak. Herbata typu Gyokuro jest poszukiwana przede wszystkim z powodu wyrazistego smaku umami, który przejawia się po szczególnie starannym przygotowaniu w miniaturowych dzbanuszkach naparowych lub porcelanowych naczynkach "minijapan" (shiboridashi lub houhin). Liście z kultywaru Yabukita i Okamidori.
Pierwszy napar przeprowadzamy bardzo niską temperaturą około 55-60°C, delikatnie zwiększając przy kolejnych parzeniach.
Zobacz: Jak zaparzać zieloną herbatę japońską?
Charakterystyka
Ilość liści | 2,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 60°C |
Czas parzenia | 1 min |
Ilość naparów | 4 |
Inne zalecenia | Zalecane parzenie: I - 1 min 10 s; II - 40 s; III, IV - >1 min. Zwiększając bądź zmniejszając temperaturę, należy odpowiednio skrócić bądź wydłużyć czas parzenia o kilka do kilkunastu sekund na każde 5 stopni. |
Rok zbiorów | 2021 |
Data ważności | 31.12.2023 |
Charakterystyka liścia | idealnie zwinięte listki ciemnozielonej barwy |
Profil smakowy i aromatyczny | bardzo unikalny, delikatny smak z wyczuwalnym umami |
Kolor herbaty | Zielona |
Pochodzenie | Japonia, Prefektura Kyoto |
TA
Jedna z moich ulubionych herbat. Zaparzona na ciepło oddaje fantastyczne umami, głęboki, algowy, oleisty smak z czerwonymi porzeczkami w tle. Lubię też na zimno, tzw metodą cold brew- jest wtedy delikatniejsza w odbiorze, daje wspaniałe orzeźwienie w cieplejsze dni. Skutecznie pobudza na cały dzień, pozwala mi się mocniej skupić a jednocześnie czuję po niej przyjemne odprężenie. Dla mnie to herbata "do zadań specjalnych" ;) Polecam!! Szczególnie, jeśli ktoś szuka inspiracji :)
Mike
Herbata, od której zacząłem pić w końcu prawdziwą herbatę. Idealnie pasuje do sushi, latem "parzę" ją na zimno z kostkami lodu. Bariści z Czajowni polecając ją trafiliście w punkt moich kubków smakowych!