Herbata zielona Kabukicha BIO 2024 50 g
Opis
Prawdziwa zielona japońska herbata zacieniana ze zbiorów 2024
Kabukicha, znana również jako Kabusecha, to wyjątkowa odmiana zielonej herbaty pochodzącej z Japonii. Prawdziwa japońska herbata zielona, zacieniana przez 14 dni przed zbiorem. Osłonięcie matą całych połaci krzewów ogranicza dostęp promieni słonecznych o około 80%, co powoduje że w liściach zwiększa się stężenie korzystnych dla organizmu mikroelementów, w tym aminokwasów, szczególnie L-teaniny.
Zdrowotne działanie L-teaniny
L-teanina to aminokwas, który naturalnie występuje w liściach herbaty, głównie w zielonej herbacie, ale także w mniejszych ilościach w herbacie czarnej i białej. Jest to nietypowy aminokwas, ponieważ przechodzi przez barierę krew-mózg, co oznacza, że może wpływać na funkcjonowanie mózgu.
L-teanina jest znana ze swoich właściwości uspokajających i antystresowych, ponieważ wpływa na produkcję neuroprzekaźników w mózgu, w tym GABA, dopaminy i serotoniny. Dlatego też, suplementacja L-teaniny może pomóc w zmniejszeniu objawów stresu, poprawie nastroju i koncentracji, a także poprawie jakości snu.
L-teanina jest też często stosowana jako suplement diety i dodatek do napojów energetycznych, ponieważ może łagodzić skutki kofeiny i innych stymulantów, takich jak nadmierna pobudliwość czy drżenie rąk.
Wyselekcjonowane liście tej zielonej herbaty dają unikalny smak umami
Oferowana przez nas herbata zielona jest starannie wyselekcjonowana, nie zawiera łodyżek a jedynie smukłe i ciemne listki. Zbierana jest w przepięknym krajobrazie w prefekturze Kagoshima już w połowie kwietnia. Liście po zbiorze ogrzewane są 40 do 60 sekund w parze wodnej, aby zatrzymać proces ciemnienia enzymatycznego. Napar jest intensywny w smaku z wyraźną trawiastą nutą i mocno wyczuwalnym umami. Kabukicha zrobi nie lada wrażenie, szczególnie jeśli ktoś nie zna mocy japońskiej esencji umami.
Certyfikat BIO
Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana BIO. Plantacja spełnia normy środowiskowe i najnowsze wytyczne związane z działaniami proekologicznymi.
Doskonała metodą cold brew
Kabukicha jest herbatą specjalnego przeznaczenia do przygotowania naparu na zimno, dostarcza to niezrównanych wrażeń smakowych, a posmak w jamie ustnej pozostaje na długo i zmienia percepcję odczuwania smaków.
Jak zaparzać?
Należy zalać porcję herbaty (7 g / 150 ml) odrobiną zimnej wody (10-15 ml) i dodać dwie kostki lodu, poczekać kilka minut, aż się roztopią (przynajmniej częściowo), następnie odcedzić i rozkoszować się. Drugie parzenie już na ciepło (60-70 st. C, do 1 minuty), kolejne jeszcze nieco dłużej, może być cieplejsza wodą. Rozwinięte po zaparzeniu liście nadają się do zjedzenia, dobrze smakują z sosem sojowym i oliwą z oliwek.
Zobacz jak parzą czajmani!
Charakterystyka
Ilość liści | 2,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 60°C |
Czas parzenia | <1min |
Ilość naparów | 4 |
Inne zalecenia | Szczególnie zalecana do parzenia w małych naczyniach (np. shiboridashi), przy użyciu dużej ilości suszu (2,5 g/100 ml i więcej). |
Rok zbiorów | 2024 |
Data ważności | 31.12.2026 |
Charakterystyka liści | Delikatne |
Smak | wybitne umami |
Kolor naparu | jasnozielony |
Aromat | morski |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Certyfikowana BIO Organic |