window.customerPrivacy.onMarketingConsentGranted(function () { })

Herbata zielona Kabukicha BIO 2024 50 g

0
Cena: 110,00 zł 110.00
ilość szt.
Zyskujesz 10 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
* - Pole wymagane

Opis

Prawdziwa zielona japońska herbata zacieniana ze zbiorów 2024

Kabukicha, znana również jako Kabusecha, to wyjątkowa odmiana zielonej herbaty pochodzącej z Japonii. Prawdziwa japońska herbata zielona, zacieniana przez 14 dni przed zbiorem. Osłonięcie matą całych połaci krzewów ogranicza dostęp promieni słonecznych o około 80%, co powoduje że w liściach zwiększa się stężenie korzystnych dla organizmu mikroelementów, w tym aminokwasów, szczególnie L-teaniny.

Zdrowotne działanie L-teaniny

L-teanina to aminokwas, który naturalnie występuje w liściach herbaty, głównie w zielonej herbacie, ale także w mniejszych ilościach w herbacie czarnej i białej. Jest to nietypowy aminokwas, ponieważ przechodzi przez barierę krew-mózg, co oznacza, że może wpływać na funkcjonowanie mózgu.

L-teanina jest znana ze swoich właściwości uspokajających i antystresowych, ponieważ wpływa na produkcję neuroprzekaźników w mózgu, w tym GABA, dopaminy i serotoniny. Dlatego też, suplementacja L-teaniny może pomóc w zmniejszeniu objawów stresu, poprawie nastroju i koncentracji, a także poprawie jakości snu.

L-teanina jest też często stosowana jako suplement diety i dodatek do napojów energetycznych, ponieważ może łagodzić skutki kofeiny i innych stymulantów, takich jak nadmierna pobudliwość czy drżenie rąk.

Wyselekcjonowane liście tej zielonej herbaty dają unikalny smak umami

Oferowana przez nas herbata zielona jest starannie wyselekcjonowana, nie zawiera łodyżek a jedynie smukłe i ciemne listki. Zbierana jest w przepięknym krajobrazie w prefekturze Kagoshima już w połowie kwietnia. Liście po zbiorze ogrzewane są 40 do 60 sekund w parze wodnej, aby zatrzymać proces ciemnienia enzymatycznego. Napar jest intensywny w smaku z wyraźną trawiastą nutą i mocno wyczuwalnym umami. Kabukicha zrobi nie lada wrażenie, szczególnie jeśli ktoś nie zna mocy  japońskiej esencji umami.

Certyfikat BIO

Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana BIO. Plantacja spełnia normy środowiskowe i najnowsze wytyczne związane z działaniami proekologicznymi.

Doskonała metodą cold brew

Kabukicha jest herbatą specjalnego przeznaczenia do przygotowania naparu na zimno, dostarcza to niezrównanych wrażeń smakowych, a posmak w jamie ustnej pozostaje na długo i zmienia percepcję odczuwania smaków.

Jak zaparzać?

Należy zalać porcję herbaty (7 g / 150 ml) odrobiną zimnej wody (10-15 ml) i dodać dwie kostki lodu, poczekać kilka minut, aż się roztopią (przynajmniej częściowo), następnie odcedzić i rozkoszować się. Drugie parzenie już na ciepło (60-70 st. C, do 1 minuty), kolejne jeszcze nieco dłużej, może być cieplejsza wodą. Rozwinięte po zaparzeniu liście nadają się do zjedzenia, dobrze smakują z sosem sojowym i oliwą z oliwek.

Zobacz jak parzą czajmani!

 

Charakterystyka

Ilość liści 2,5 g / 100 ml
Temperatura wody 60°C
Czas parzenia <1min
Ilość naparów 4
Inne zalecenia Szczególnie zalecana do parzenia w małych naczyniach (np. shiboridashi), przy użyciu dużej ilości suszu (2,5 g/100 ml i więcej).
Rok zbiorów 2024
Data ważności 31.12.2026
Charakterystyka liści Delikatne
Smak wybitne umami
Kolor naparu jasnozielony
Aromat morski
Kolor herbaty Zielona
Oznaczenie jakości Certyfikowana BIO Organic

Opinie o produkcie (0)

Nikt nie dodał jeszcze opinii dla tego produktu. Bądź pierwszy i podziel się swoim doświadczeniem!
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl