Herbata zielona Kabukicha Kyoto BIO 50g 2021
Opis
Kabukicha (kabusecha) to japońska herbata zielona, zacieniana przez 14 dni przed zbiorem. Osłonięcie matą całych połaci krzewów ogranicza dostęp promieni słonecznych o około 80%, co powoduje że w liściach zwiększa się stężenie korzystnych dla organizmu mikroelementów, szczególnie L-teaniny. Oferowana przez nas herbata jest starannie wyselekcjonowana, nie zawiera łodyżek a jedynie smukłe i ciemne listki. Napar jest intensywny z wyraźną trawiastą nutą i mocno wyczuwalnym umami.
Kabukicha jest herbatą specjalnego przeznaczenia do przygotowania naparu na zimno, dostarcza to niezrównanych wrażeń smakowych, a pozstający w jamie ustnej posmak pozostaje na długo i zmienia percepcję odczuwania smaków.
Należy zalać porcję herbaty (7 g / 150 ml) odrobiną zimnej wody (10-15 ml) i dodać dwie kostki lodu, poczekać kilka minut, aż się roztopią (przynajmniej częściowo), następnie odcedzić i rozkoszować się. Drugie parzenie już na ciepło (60-70 st. C, do 1 minuty), kolejne jeszcze nieco dłużej, może być cieplejsza wodą. Rozłożone po zaparzeniu liście nadają się do zjedzenia, dobrze smakują z sosem sojowym i oliwą z oliwek.
Charakterystyka
Ilość liści | 2,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 60°C |
Czas parzenia | <1min |
Ilość naparów | 4 |
Inne zalecenia | Szczególnie zalecana do parzenia w małych naczyniach (np. shiboridashi), przy użyciu dużej ilości suszu (2,5 g/100 ml i więcej). |
Rok zbiorów | 2021 |
Data ważności | 31.12.2023 |
Pochodzenie | Japonia, Prefektura Kyoto |