Herbata zielona Kamacha Ureshino - Rustykalna Sencha 2024 50 g
Opis
Rustykalna Sencha ze zbiorów 2024
Japońska zielona herbata przygotowywana starą, tradycyjną metodą, gdzie oksydacja liści nie jest powstrzymywana poprzez parę wodną lecz dzięki gorącej metalowej patelni, która osiąga temperaturę 340 stopni Celsjusza. Etymologia nazwy tej herbaty wywodzi się od "kama", które w języku japońskim oznacza patelnię lub garnek. Ta metoda obróbki została przywieziona do Japonii z Chin i była oryginalną techniką stosowaną do produkcji herbaty.
Kultywar Yabukita
Kamacha zbierana jest wraz z początkiem maja na wyspie Kiusiu w prefekturze Saga, na wzgórzu nieopodal miasta Ureshino. W uprawie tradycyjnie wybiera się kultywar Yabukita, ze względu na wysoki plon i smak umami, który doskonale nadaje się do przełamania prażeniem na patelni.
Inspiracja dla herbaty koreańskiej
Solidny, szarozielony, równomiernie zwinięty liść przypomina nieco zielone herbaty koreańskie i nie bez przyczyny, gdyż herbata typu Kamacha była inspiracją dla koreańskiej herbaty zielonej Nokcha. Można to postrzegać, jako subtelny wyraz japońskich wpływów w Korei.
Orzechowa słodycz
Kamacha oferuje wyjątkowy smak, wyróżniający się spośród innych tradycyjnych japońskich herbat zielonych, co wyraża się w mocnym smaku z charakterystyczną nutą prażonych orzechów. Pochodzenie z południowej wyspy Kiusiu nadaje jej roślinnej słodyczy.
Można ją pić na ciepło w leniwy letni poranek lub parzyć na zimno i podawać schłodzoną w gorące popołudnie.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 70°C |
Czas parzenia | 1 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | Zalecane parzenie: I - 1 min; II - 30 s; III - >1 min. Zwiększając bądź zmniejszając temperaturę, należy odpowiednio skrócić bądź wydłużyć czas parzenia o kilka do kilkunastu sekund na każde 5 stopni. |
Rok zbiorów | 2024 |
Data ważności | 31.12.2026 |
Charakterystyka liści | Zwinięte |
Smak | roślinnej słodyczy, wyraźne nuty prażone |
Kolor naparu | zielonożółty |
Aromat | prażonych orzechów |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Standard UE |