Opinia po opróżnieniu większości puszki :) Matcha bardzo dobrej jakości, o rześkim umami i pozbawiona typowej goryczy tańszych blendów - znakomita do picia jako usucha. Jako koicha jest pijalna, ale ma za mało charakteru w porównaniu do wypustów z wyższej półki znanych producentów z Kioto. Sprawiedliwie wyceniona i fajnie, że w ogóle dostępna na tle aktualnego stanu rynku matchy.
Herbata zielona Matcha Kyoto BIO 2025 30 g (nowa partia)
Wystaw opinię o produkcie
Zielona herbata prosto z Japonii. Matcha wybierana dla nas przez Masahiro Takadę. Herbata z japońskim certyfikatem BIO (JONA).
Kod produktu: MATK_2025
Cechy produktu
Sposób parzenia
- Ilość liści 1 g / 100 ml
- Temperatura wody 65°C
- Czas parzenia 1 min
- Ilość naparów 1
- Inne zalecenia Matchę przesiać przez sitko do wygrzanego chawanu i zalać ok. 250 ml wody. Następnie przy pomocy chasena intensywnie wymieszać do uzyskania gęstej pianki przykrywającej całą powierzchnię naczynia.
Rok zbiorów
- Rok zbiorów 2025
Data ważności
- Data ważności 31.12.2027
Liść
Napar
- Smak kwintesencja umami!
- Kolor naparu ciemnozielony
- Aromat wodorostów
Kolor herbaty
- Kolor herbaty Zielona
Pochodzenie
- Pochodzenie Japonia, Prefektura Kioto
Certyfikat jakości
- Oznaczenie jakości Certyfikowana BIO Organic
Opis
Ekskluzywna japońska specjalność - ceremonialna matcha z wiosennych zbiorów 2025
Zielona herbata prosto z Japonii. Matcha pozyskiwana jest i pakowana dla Dobrej Czajowni przez naszego japońskiego dostawcę Masahiro Takadę. Do produkcji tej herbaty używa się tylko najwyższej jakości liści herbacianych z kultywaru Yabukita, które przed zbiorami zacienia się, aby ograniczyć dostęp promieni słonecznych. Jasnozielony proszek o mocnym, świeżym aromacie trawy używany jest podczas japońskich ceremonii herbacianych Chanoyu.
Składniki odżywcze zawarte w zielonej herbacie Matcha
Słynny produkt z Japonii zyskujący w Polsce coraz większą popularność ze względu na swoje zastosowanie i właściwości. Matcha jest bardzo bogatym źródłem łatwo wchłanialnych antyoksydantów, aminokwasów (w tym bardzo pożądanej L-teaniny), witaminy C, wapnia, magnezu i innych cennych składników. Herbata zacieniana. Oznacza to, że przed zbiorem liści całe pole herbaciane zabudowuje się dachem ze słomy bambusowej lub siatek z włókniny, aby ograniczyć ilość promieni słonecznych docierających do liści. To powoduje wzrost stężenia chlorofilu i L-teaniny. Po zebraniu listków dokonuje się ich selekcji i rozdrobnienia, a następnie poddaje się powolnemu sproszkowaniu na specjalnych kamiennych młynach. Matchę spożywa się w postaci płynnej zawiesiny, a zatem nie pijemy tylko naparu z liści, ale wchłaniamy całe liście ze wszystkimi składnikami! Matcha ceniona jest przede wszystkim za wspaniałe właściwości pobudzające i wspomagające koncentrację oraz kreatywne myślenie.
Zdrowotne działanie L-teaniny
L-teanina to aminokwas, który naturalnie występuje w liściach herbaty, głównie w zielonej herbacie, ale także w mniejszych ilościach w herbacie czarnej i białej. Jest to nietypowy aminokwas, ponieważ przechodzi przez barierę krew-mózg, co oznacza, że może wpływać na funkcjonowanie mózgu.
L-teanina jest znana ze swoich właściwości uspokajających i antystresowych, ponieważ wpływa na produkcję neuroprzekaźników w mózgu, w tym GABA, dopaminy i serotoniny. Dlatego też, suplementacja L-teaniny może pomóc w zmniejszeniu objawów stresu, poprawie nastroju i koncentracji, a także poprawie jakości snu.
L-teanina jest też często stosowana jako suplement diety i dodatek do napojów energetycznych, ponieważ może łagodzić skutki kofeiny i innych stymulantów, takich jak nadmierna pobudliwość czy drżenie rąk.
Japońska ceremonia Chanoyu
Matchę, według tradycji, spożywa się podczas specjalnej ceremonii japońskiej o nazwie Chanoyu lub Chado (Droga Herbaty), gdzie każdy gest Mistrza Ceremonii, ustawienie naczyń czy usadzenie gości ma swoje znaczenie, a wszystko odbywa się z ogromnym namaszczeniem.
Obecnie, ze względu na swoje właściwości i unikalny smak, Matcha spożywana jest też bezceremonialnie. Dużą popularnością cieszą się wyroby kulinarne z dodatkiem herbaty kulinarnej Matcha Natural, szczególnie lody, ciasta, ciastka i inne dobroci. Kluczowe jest właściwe rozmieszanie proszku herbacianego z wodą / innym napojem - roztrzepanie jej do uzyskania pianki.
Japoński certyfikat BIO / Organic
Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana japońskim certyfikatem BIO (JONA - Japan Organic & Natural Foods Association). Plantacja spełnia normy środowiskowe i najnowsze wytyczne związane z działaniami proekologicznymi.
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.
Piotr