Herbata zielona Sencha Kagoshima BIO 2024 50 g
Opis
Prawdziwa japońska Sencha ze zbiorów 2024
Sencha z gatunku futsūmushi to klasyczna zielona japońska herbata ze zbiorów wiosennych. Gatunek ten charakteryzuje szczególnie pieczołowite przygotowanie. Ciemnozielone, płaskie liście równomiernej wielkości, o świeżym aromacie trawy i łagodnym smaku. Liście z krzewów Saemidori, zbierane w sezonie wiosennym w stolicy prefektury Kagoshima. Jest to region słynący ze zdecydowanie cieplejszej wiosny, a w związku z tym z nieco słodszego smaku naparu, herbata ta jest bardzo ceniona na lokalnym rynku. Większość japońskich herbat typu sencha, dostępnych na europejskim rynku stanowią herbaty z innych japońskich prefektur.
Delikatne igiełki
Sencha charakteryzuje się długimi na 2 cm, ciemnozielonymi, zwiniętymi do kształtu igiełek liśćmi. Jest to wysokiej jakości sort o minimalnej zawartości drobnych listków, pozbawiony pyłu. Liście mają świeżą, trawiastą woń. Napar jasno-zielony do żółto-zielonego o delikatnym kwiatowo-warzywnym smaku, pozostawia przyjemną słodycz na języku. Sencha ma dobroczynne działanie na ciało i ducha, pobudza i oczyszcza organizm, przy tym bogata jest w witaminę C.
Wyraźne umami
Przy pieczołowitym zaparzeniu daje oleisty napar z wyraźnymi nutami umami. Liście wsypać do rozgrzanego naczynia, delikatnie zalać wodą (najlepiej lejąc po ściance) o temperaturze 70°C, parzyć tym krócej im więcej użyje się liści, do momentu kiedy pierwszy napar nie zmętnieje. Przelać delikatnie przez sitko (lub z naczynia z sitkiem). Czas przenie pierwszego naparu od 40 sekund do 1,5 minuty. Drugi napar też stosunkowo krótko, może być nieco cieplejsza woda. Trzecie parzenie przytrzymać nieco dłużej do wyciągnięcia pozostałego smaku i aromatu.
Certyfikat BIO
Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana BIO. Plantacja spełnia normy środowiskowe i najnowsze wytyczne związane z działaniami proekologicznymi.
Czym różnią się zielone japońskie herbaty sencha?
Zasadniczo wyróżniamy dwie grupy zielonych japońskich herbat z gatunku sencha, czyli takich, które wzrastają swobodnie wystawione na ekspozycje słoneczną, a ich świeżo zebrane liście poddawane są obróbce termicznej za pomocą pary wodnej.
Futsūmushi Sencha
Pierwszy, klasyczny wariant, którego reprezentantem jest opisywana sencha, nazywany jest futsūmushi, czyli tłumacząc literalnie "zwyczajnie parowana" - herbata, która dzięki krótkiemu ogrzaniu charakteryzuje się dobrze zachowanymi liśćmi, których parzenie wymaga wyraźnego ostudzenia wody do ok. 70℃ (zobacz też: Tamaryokucha, Kamacha i Yamacha)
Fukamushi Sencha
Drugi gatunek to fukamushi, czyli sencha "głęboko parowana", która jak nazwa sugeruje poddawana jest zdecydowanie dłuższemu ogrzaniu, co czyni ją bardzo kruchą (co przekłada się wyższą zawartość pyłu), ale również zdecydowanie słodszą i bardziej odporną na zaparzanie w wyższej temperaturze. Fukamushi stanowi większość produkcji herbaty sencha w Japonii.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 70°C |
Czas parzenia | 1 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | Zalecane parzenie: I - 1 min; II - 30 s; III - >1 min. Zwiększając bądź zmniejszając temperaturę, należy odpowiednio skrócić bądź wydłużyć czas parzenia o kilka do kilkunastu sekund na każde 5 stopni. |
Rok zbiorów | 2024 |
Data ważności | 31.12.2026 |
Charakterystyka liści | Delikatne |
Smak | kwiatowo-warzywny, wyraźne umami |
Kolor naparu | jasno-zielony do żółto-zielonego |
Aromat | świeżej trawy |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Certyfikowana BIO Organic |