Herbata zielona Sencha Shirahime 2022 50 g






Opis
Ekskluzywna japońska "Biała Królowa" wyjątkowa sencha ze zbiorów 2022
W wolnym tłumaczeniu Sencha Shirahime oznacza "białą królową", co odnosi się do uderzająco jasnego koloru liści tej japońskiej zielonej herbaty. Herbata wyłącznie ze zbiorów wczesnowiosennych.
Wyjątkowo jasne liście zielonej japońskiej herbaty sencha
Liście białej herbaty (albinoski - patrz: Anji Baicha) są bardzo rzadkie w Japonii, stanowią naturalną mutację klonu z obszaru Yame w prefekturze Fukuoka. Nad rozwojem tej specjalnej odmiany spędzono dziesiątki lat. Jest ona zbierana i przetwarzana w ograniczonych ilościach na wysokości 250-400 metrów nad poziomem morza. Ta zielona japońska herbata ma małe smukłe niczym igiełki i błyszczące liście, w których kolor szmaragdowy przeplata się z jasnozielonym.
Wyrazisty smak umami, jak w przypadku Gyokuro
Herbata ta bardzo różni się od innych herbat japońskich, ale jej smak jest bardziej zbliżony do herbaty Gyokuro, choć w przypadku Senchy liście nie były cieniowane przed zbiorem. Liście mają żółto-zielony kolor, słodki aromat i silny smak umami. Podczas procesu parzenia możesz zauważyć, że liście zmieniają kolor z żółto-zielonego na biało-żółty.
Zbierana w ograniczonej ilości tylko wczesną wiosną
Ograniczona ilość wynika głównie ze zbiorów tak wczesną wiosną ze względu na podatność delikatnych liści na atak owadów w późniejszym okresie sezonu. Rzadka herbata na specjalne okazje.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 70°C |
Czas parzenia | 1 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | Zalecane parzenie: I - 1 min; II - 30 s; III - >1 min. Zwiększając bądź zmniejszając temperaturę, należy odpowiednio skrócić bądź wydłużyć czas parzenia o kilka do kilkunastu sekund na każde 5 stopni. |
Rok zbiorów | 2022 |
Data ważności | 31.12.2024 |
Charakterystyka liści | Delikatne |
Smak | wyraźne umami podobne do Gyokuro |
Kolor naparu | jadeitowy |
Aromat | świeżo skoszonej trawy |
Kolor herbaty | Zielona |
Pieczęć jakości | Certyfikowana BIO |