Herbata zielona Shincha Kagoshima 2022
Opis
Japoński First Flush
Shincha, czyli dosłownie "nowa herbata" oznacza pierwszy miesiąc zbiorów japońskiej zielonej herbaty typu Sencha. Zbiory herbaty w Japonii rozpoczynają się na przełomie kwietnia i maja w Kagoshimie - regionie najdalej wysuniętym na południe wyspy Kiusiu. Im dalej na północ w kierunku chłodniejszych obszarów czas zbiorów jest późniejszy.
Pierwsze najmłodsze liście
Podczas zimy krzewy herbaciane magazynują składniki odżywcze, a delikatne nowe liście, które kiełkują na wiosnę, zawierają skoncentrowane składniki odżywcze, dlatego Shincha jest ceniona za wysoką zawartość witamin i aminokwasów. Młode liście Shinchy charakteryzują się trawiastym smakiem, żywicznym aromatem i słodyczą, którą zawdzięczamy niskiej zawartości katechin odpowiadających za cierpkość naparu. Liście po zaparzeniu nadają się do zjedzenia.
Kultywar Saemidori
Wysokiej jakości sort z upraw pana Hitoshi Yamaguchi został uzyskany dzięki zastosowaniu kultywaru Sakimidori. Herbata zbierana jest z nizinnych upraw ulokowanych tuż przy wybrzeżu. Ze względu na delikatność liści ogrzewana parą wodną bardzo krótko - przez zaledwie 25 sekund.
Certyfikat BIO
Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana BIO. Plantacja spełnia normy środowiskowe i najnowsze wytyczne związane z działaniami proekologicznymi.
Shincha poza Japonią jest dostępna tylko przez krótki czas w bardzo ograniczonej ilości!
Charakterystyka
PAKOWANA | 50g |
Ilość liści | 3 g/ 100 ml |
Temperatura wody | 65°C |
Czas parzenia | 1,5 min |
Ilość naparów | 3 |
Rok zbiorów | 2022 |
Data ważności | 31.12.2024 |
Charakterystyka liścia | Delikatne najmłodsze listki poddane obróbce parą wodną przez 25 sek. |
Smak | trawiasty, lekko umami |
Kolor | jasnozielony |
Aromat | świeży, żywiczny |
Kolor herbaty | Zielona |
Pochodzenie | Japonia, Prefektura Kyoto |