Herbata zielona Shincha Kagoshima 2024 50 g
Opis
Shincha - Japoński First Flush, czyli najpierwszy zbiór Senchy 2024!
Shincha, czyli dosłownie "nowa herbata" oznacza pierwszy miesiąc zbiorów japońskiej zielonej herbaty typu Sencha. Zbiory herbaty w Japonii rozpoczynają się na przełomie kwietnia i maja w Kagoshimie - regionie najdalej wysuniętym na południe wyspy Kiusiu. Im dalej na północ w kierunku chłodniejszych obszarów czas zbiorów jest późniejszy.
Uprawiana Naturalnie
Oferowana Shincha oznaczona jest jako Naturally Grown, czyli w standardzie BIO, jednak żeby nie odwlekać dostawy przez oczekiwanie na finalizację procesu certyfikacji herbata ta oficjalnie certyfikatu nie posiada.
Pierwsze najmłodsze liście
Podczas zimy krzewy herbaciane magazynują składniki odżywcze, a delikatne nowe liście, które kiełkują na wiosnę, zawierają skoncentrowane mikroelementy, dlatego Shincha jest ceniona za wysoką zawartość witamin i aminokwasów. Młode liście Shinchy charakteryzują się trawiastym smakiem, żywicznym aromatem i słodyczą, którą zawdzięczamy niskiej zawartości katechin odpowiadających za cierpkość naparu. Liście po zaparzeniu nadają się do zjedzenia.
Kultywar Saemidori
Wysokiej jakości sort z upraw pana Hitoshi Yamaguchi został uzyskany dzięki zastosowaniu kultywaru Saemidori. Herbata zbierana jest z nizinnych upraw ulokowanych tuż przy wybrzeżu. Ze względu na delikatność liści ogrzewana parą wodną bardzo krótko - przez zaledwie 25 sekund.
Shincha poza Japonią jest dostępna tylko przez krótki czas w bardzo ograniczonej ilości!
Charakterystyka
Ilość liści | 3 g/ 100 ml |
Temperatura wody | 65°C |
Czas parzenia | 1,5 min |
Ilość naparów | 3 |
Rok zbiorów | 2024 |
Data ważności | 31.12.2026 |
Charakterystyka liści | Delikatne |
Smak | trawiasty, lekko umami |
Kolor naparu | jasnozielony |
Aromat | świeży, żywiczny |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Naturally Grown / Uprawiana Naturalnie |