Herbata zielona Tamaryokucha Ureshino 2024 50 g
Opis
Zaokrąglone liście Tamary prosto z Japonii zbiór 2024
Tamaryokucha to pierwszorzędny gatunek herbaty zielonej typu Tamaryoku. Herbaty wytwarzanej metodą, w której po ogrzaniu liści parą wodną nie formuje się nich popularnych igiełek. Dzięki temu liście przyjmują zaokrąglony, haczykowaty, nieco wręcz chaotyczny kształt. Ma to swoje odzwierciedlenie w etymologii samego słowa "Tama", które odnosi się do zakrzywionych klejnotów odnajdywanych w starożytnych japońskich kurhanach.
Południowa słodycz
Herbata ta jest produkowana na wyspie Kiusiu, jednej z czterech największych japońskich wysp. Jest położona na południu Japonii, gdzie panuje nieco cieplejszy klimat. Tamaryokucha w zasadzie słynie właśnie z tego, że wzrasta w warunkach gorącej wiosny. Ponadto po zbiorze ciemnienie enzymatyczne przerywa się przy użyciu pary wodnej dosyć długo, ponieważ ok. 70-80 sekund. Dzięki temu liście tej herbaty wydają intensywny, przyjemnie słodki zapach, a napar charakteryzuje się delikatnością, dobrze wyczuwalnym smakiem umami oraz świeżymi nutami owocowymi.
Szlachetna "chlebowatość"
Herbata po wielokrotnym zalaniu wydaje z siebie wyraźny aromat, przez wytrawnych czeskich degustatorów nazywany "chlebowatością". Nadaje się do popijania przy uroczystych okazjach.
Dodatkowe informacje
Liście z krzewu Yabukita, zbiór wiosenny w okręgu Ureshino, prefektura Saga. Tamaryokucha otrzymała tytuł herbaty roku 1995 i 2015, w konkursie Towarzystwa Miłośników Herbaty.
Zobacz: Jak zaparzać zieloną herbatę japońską?
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 70°C |
Czas parzenia | 1 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | Zalecane parzenie: I - 1 min; II - 30 s; III - >1 min. Zwiększając bądź zmniejszając temperaturę, należy odpowiednio skrócić bądź wydłużyć czas parzenia o kilka do kilkunastu sekund na każde 5 stopni. |
Rok zbiorów | 2024 |
Data ważności | 31.12.2026 |
Charakterystyka liści | Delikatne |
Smak | delikatne umami przełamane nutami owocowymi |
Kolor naparu | żółtawozielony |
Aromat | słodki, osiąga "chlebowatość" w kolejnych naparach |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Standard UE |