Herbata żółta Huang Ya - Żółte Pędy 2023
Opis
Najsłynniejsza żółta herbata ze zbioru 2023
Huang Ya, czyli dosłownie "Żółte pędy" to prawdopodobnie najsłynniejsza żółta herbata! Herbata, którą oferujemy, jest to oryginalna żółta herbata produkowana w tradycyjny sposób od wielu wieków. Tajemnicze metody produkcji tej herbaty w górskich dolinach na pograniczu prowincji Junnan i Sychuan sprawiają, że jest to herbata owiana legendą.
Żółta herbata? A co to takiego?
Chińska literatura herbaciana oraz praktyka oferują dwa spojrzenia na żółtą herbatę – jeden z najcenniejszych gatunków herbaty: albo jest ona opisywana jako herbata technologicznie odrębna lub jako najszlachetniejszy gatunek herbaty każdej prowincji przekazywany na cesarski dwór jako dar (dokładniej mówiąc podatek) - kolor żółty jest kolorem cesarskim; współcześnie w podobnym wymiarze traktowana jest wśród elit chińskich.
Herbata składa się ze szczytowych listków krzewu herbacianego. Te, po zebraniu i zatrzymaniu oksydacji jak w herbatach zielonych, poddawane są specjalnemu procesowi dodatkowej fermentacji nieenzymatycznej, przez co nabierają jedynego w swoim rodzaju charakteru, unikalnego dla herbaty żółtej.
Jedyna taka
Liście Huang Ya przypominają małe półksiężyce, są lekko skręcone, w dotyku gładkie, połyskujące. Sam wygląd liścia jest bardzo interesujący. Herbacie żółtej przypisywane są wyjątkowe właściwości prozdrowotne, przez co najlepsze sorty tej herbaty są bardzo poszukiwane. Świetna do wielokrotnego zaparzania.
Żółta moc
Napar żółtej herbaty jest bardzo charakterystyczny, słodki ale także przyjemnie gorzkawy, zaokrąglony, jęczmienny, lekko orzechowy. Zupełnie nie ma nut trawiastych, przez co w pierwszej chwili można odnieść wrażenie, że herbacie czegoś brakuje, jednak po kilku łykach wrażenie to znika. Herbata o niezwykłym, długo utrzymującym się "aftertejście". Żółtawy napar, zawoalowany aromat, ukryta siła - to jej atrybuty!
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 75°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 5+ |
Inne zalecenia | Chińczycy piją ją w szklankach, ze względu na stosunkowo długi czas parzenia. Zalecamy użyć proporcji powyżej 2g/100 ml. Zalecane parzenie: I - 2 min 30 s; II - 2 min; III - >2 min. W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj temperaturę i czas. |
Rok zbiorów | 2023 |
Data ważności | 31.12.2025 |
Charakterystyka liści | Duża zawartość tipsów |
Smak | słodko-gorzkawy, jęczmienny, lekko orzechowy |
Kolor naparu | żółtawy |
Aromat | nieoczywisty, złożony |
Kolor herbaty | Żółta |
Oznaczenie jakości | Standard UE |
Miedźwiedź
27 listopada 2020Znakomita herbata, którą polecam zarówno osobom doświadczonym jak i początkującym - choćby po to, by zaspokoić ciekawość, czym się wyróżnia żółta herbata spośród innych kolorów. Ma wygląd oraz zapach (delikatny, bardzo przyjemny), które nie wtajemniczonej osobie raczej w ogóle nie przyniosłyby na myśl, że to może być herbata. Po prawidłowym zaparzeniu otrzymujemy napar, który przyjemnie drażni kubki smakowe, a w smaku (przy metodzie Gong Fu nieco innym, też ciekawym) wyraźnie różni się zarówno od herbat zielonych, jak i od białych. Wysoka cena tego produktu jest w pełni uzasadniona nie tylko powyższymi walorami, ale i tym że z tych samych liści można uzyskać co najmniej 3 napary. Naprawdę polecam.
CzajmanStas
6 stycznia 2021Bardzo wysokiej jakości herbata. Żółta, nazywana również cesarską to prawdziwy rarytas warty swojej ceny. Polecam wszystkim, gdyż smak jest bardzo subtelny i delikaty, aczkolwiek gdy zwiększymy stosunek liści do naparu, powiedzmy 3g/100ml w łatwy sposób otrzymamy napar o intensywnym morelowo, orzechowym, nieco trawiastym smaku i aromacie.
Joasia
6 stycznia 2021Delikatna herbata, smakiem idąca raczej w stronę chińskich zielonych/białych. Parzona w 70 stopniach przez co najmniej 1,5 minuty daje orzechowo trawiasty smak z delikatną nutą owoców. Polecam wszystkim, którzy poszukują wyrafinowanej herbaty :)
Ropoocha
5 lutego 2021Naprawdę pyszna herbata, w zależności od sposobu parzenia można z niej wyciągnąć smaki herbaty zielonej lub białej; jednak mimo tego posiada ona swój unikalny smak, którego próżno szukać gdzie indziej. Delikatna goryczka pieści kubki smakowe i pobudza odczuwanie aromatu. Liście po zaparzaniu mają piękny, mocny zapach.