Matcha Kyoto BIO 30g 2020

Opis
Ekskluzywna japońska specjalność, stosowana w japońskiej ceremonii herbaty. Do produkcji tej herbaty używa się tylko najwyższej jakości liści herbacianych, które przed zbiorami zacienia się, aby ograniczyć dostęp promieni słonecznych. Jasnozielony proszek o mocnym, świeżym aromacie trawy używany jest podczas japońskich ceremonii herbacianych - Chanoyu.
Słynny produkt z Japonii zyskujący w Polsce coraz większą popularność ze względu na swoje zastosowanie i właściwości. Matcha jest bardzo bogatym źródłem łatwo wchłanialnych antyoksydantów, aminokwasów (w tym bardzo pożądanej L-teaniny), witaminy C, wapnia, magnezu i innych cennych składników. Herbata ziacieniana. Oznacza to, że przed zbiorem liści całe pole herbaciane zabudowuje się dachem ze słomy bambusowej lub siatek z włókniny, aby ograniczyć ilość promieni słonecznych docierających do liści. To powoduje wzrost stężenia chlorofilu i L-teaniny. Po zebraniu listków dokonuje się ich selekcji i rozdrobnienia, a następnie poddaje się powolnemu sproszkowaniu na specjalnych kamiennych młynach. Matchę spożywa się w postaci płynnej zawiesiny, a zatem nie pijemy tylko naparu z liści, ale wchłaniamy całe liście ze wszystkimi składnikami! Matcha ceniona jest przede wszystkim za wspaniałe właściwości pobudzające i wspomagające koncentrację oraz kreatywne myślenie.
Matchę, według tradycji, spożywa się podczas specjalnej ceremonii japońskiej o nazwie Chanoyu lub Chado (Droga Herbaty), gdzie każdy gest Mistrza Ceremonii, ustawienie naczyń czy usadzenie gości ma swoje znaczenie, a wszystko odbywa się z ogromnym namaszczeniem. Obecnie, ze względu na swoje właściwości i unikalny smak, Matcha spożywana jest też bezceremonialnie. Dużą popularnością cieszą się wyroby kulinarne z dodatkiem herbaty kulinarnej Matcha Natural, szczególnie lody, ciasta, ciastka i inne dobroci.
Matcha może być także spożywana bezceremonialnie, a kluczowe jest właściwe rozmieszanie proszku herbacianego z wodą.
Oferowany produkt został wyprodukowany przez producenta Marukyu Koyamaen, jest to najstarszy i najlepszy producent Matchy w Japonii. Herbata z certyfikatem BIO.
Charakterystyka
Ilość liści | 1 g / 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | 1 min |
Ilość naparów | 1 |
Inne zalecenia | Matchę przesiać przez sitko do wygrzanego chawanu i zalać ok. 250 ml wody. Następnie przy pomocy chasena intensywnie wymieszać do uzyskania gęstej pianki przykrywającej całą powierzchnię naczynia. |
Rok zbiorów | 2020 |
Data ważności | 31.12.2022 |
Kolor herbaty | Zielona |
Region uprawy | Japonia, Prefektura Kyoto |
Rafał
Świetna matcha. Nigdy wcześniej nie udawało mi się zrobić tak wysokiej pianki! ;)
Daniel Kościelak
Najzdrowsza i najbardziej pobudzająca herbata jaką piłem. Kremowa, bardzo smaczna, genialnie wpływa na samopoczucie!
Oskar
Wiem, że opinia lekko opózniona, lecz właśnie skończyła mi się :( Jest to najlepsza matcha jaką kiedykolwiek piłem, jednocześnie pierwsza i tym bardziej Klasy Ceremonialnej. Zauważyłem dużo rzeczy świadczących że jest to Klasa Ceremonialna a nie np. Premium czy Kulinarna. Wychodziła ładna jasnozielona gęsta pianka, smak był bogaty ale jednocześnie "Kremowy"/słodki a natychmiast po wypiciu pozostawał w ustach kremowy i jednocześnie słodki ładny smak, co do proszku, Jasnozielony proszek o zapachu trawistym, tak mi się skojarzył. żałuję, że musiała mi się skończyć ponieważ jest to najlepsza Japońska zielona herbata, którą do tej pory piłem, z przyjemnością zakupię ją jeszcze raz gdy będzie w ogóle dostępna :)