Nepal Dankuta BIO 2023
Opis
Second Flush z Nepalu
Czarna, łagodna herbata typu Second Flush z regionu Dankuta, ogród Guraneze. Po sąsiedzku z dotychczas dostępną herbatą z regionu Ilam, w niedalekiej odległości od indyjskiego Dardżylingu. Herbata uprawiana jest na wysokości ponad 1500 m n.p.m.
Herbata himalajska
Jest intensywna, wyczuwalne są w niej nuty orzechów włoskich, o ciemnym kolorze naparu i wyrazistym smaku. Zbliżona do Darjeelingów Second Flush pod względem metody produkcji, jak i smaku naparu.
Certyfikat BIO
Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana BIO. Plantacja spełnia normy środowiskowe i najnowsze wytyczne związane z działaniami proekologicznymi.
Charakterystyka
Ilość liści | 1,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 85°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 2 |
Rok zbiorów | 2023 |
Data ważności | 31.12.2025 |
Charakterystyka liści | Zwykłe |
Profil smakowy i aromatyczny | Niczym Darjeeling Second Flush |
Kolor herbaty | Czarna |
Oznaczenie jakości | Certyfikowana BIO Organic |
Dominik
10 stycznia 2021Jedna z lepszych czarnych herbat jakie piłem w tej cenie. Intensywna, wyraźna, bardziej orzechowa, niż kwiatowa jak to ma Nepal Ilam. A parząc w 75-80 stopniach, przez 2,5min można wyciągnąć z niej nuty miodowe.
CzajmanStaś
24 stycznia 2021Zdecydowanie moim większym faworytem jest Nepal Ilam, ale Danuta wcale tak daleko mu nie odbiega. Intensywna, trochę mniej kwiatowa, bardziej orzechowo-miodowa z delikatną nutą jesiennych liści. Bardzo ciekawa herbata do codziennego picia.