Nepal Ilam Shangri-La BIO FF 2023
Opis
Wiosenny zbiór First Flush 2023 herbaty z ogrodów Shangri-la
Na południowych zboczach majestatycznych Himalajów, prawie „przez szczyt“ od doliny Darjeeling, udało się pracowitym nepalskim plantatorom, bez brytyjskich doświadczeń kolonialnych, wprowadzić na światowy rynek pełnowartościową herbatę czarną typu wysokogórskiego. Szczególnie niezwykła w okresie zbiorów First Flush.
Szampański Nepal Ilam
Brązowo-zielone, srebrzyste, szczytowe i równomiernie skręcone listki o wysokiej zawartości srebrnych tipsów, pełne kwiatowego aromatu z wyczuwalnymi nutami owocowymi o wyraźnym, szampańsko-muszkatowym, pełnym smaku.
Kapitalny stosunek jakości do ceny
Herbata posiada wręcz niesamowity stosunek jakości do ceny, jest ona nepalskim odpowiednikiem słynnych herbat z indyjskiego regionu Darjeeling, który sąsiaduje z nepalskim Ilamem.
Certyfikat BIO
Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana BIO. Plantacja spełnia normy środowiskowe i najnowsze wytyczne związane z działaniami proekologicznymi.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 90°C |
Czas parzenia | 1,5 min |
Ilość naparów | 2 |
Inne zalecenia | Warto użyć niższej temperatury (70-80°C) i parzyć wielokrotnie przez około 1 min 40 s i dłużej, aby uzyskać delikatniejsze, kwiatowe nuty. |
Rok zbiorów | 2023 |
Data ważności | 31.12.2025 |
Charakterystyka liści | SFTGFOP |
Smak | muszkatowy |
Kolor naparu | bursztynowy |
Aromat | kwiatowy |
Kolor herbaty | Czarna |
Oznaczenie jakości | Certyfikowana BIO Organic |
Dominik
10 stycznia 2021Nie spodziewałem się takiego smaku po czarnej herbacie. Jest zupełnie inna niż to co znamy pod nazwą "czarne". Jej smak i aromat jest intensywnie kwiatowy, a liście w połowie zielone. Zdecydowanie bardziej mi podchodzi parzona w 70-80 stopniach, niż wrzątkiem.
CzajmanStaś
24 stycznia 2021Jeśli ktoś szuka czarnej herbaty, ale innej niż to co wszyscy znają, Nepal Ilam będzie idealny. Jedna z moich ulubionych herbat w tym przedziale cenowmym. Smakiem i aromatem bardzo mocno wpada w darjeelingi - intensywne świeże kwiatowe nuty wymieszane z cytrusami. Polecam parzyć ja w niższej temperaturze, około 70-80 stopni, wyjdzie wtedy bardziej słodka i gładka.