Nepal Ilam Shangri-la FF 2020

Opis
Wiosenny zbiór First Flush 2020 herbaty z ogrodów Shangri-la. Herbata z certyfikatem BIO.
Na południowych zboczach majestatycznych Himalajów, prawie „przez szczyt“ od doliny Darjeeling, udało się pracowitym nepalskim plantatorom, bez brytyjskich doświadczeń kolonialnych, wprowadzić na światowy rynek pełnowartościową herbatę czarną typu wysokogórskiego. Szczególnie niezwykła w okresie zbiorów First Flush. Brązowo-zielone, srebrzyste, szczytowe i równomiernie skręcone listki o wysokiej zawartości srebrnych tipsów, pełne kwiatowego aromatu z wyczuwalnymi nutami owocowymi o wyraźnym, szampańsko-muszkatelowym, pełnym smaku. Herbata posiada wręcz niesamowity stosunek jakości do ceny, jest ona nepalskim odpowiednikiem słynnych herbat, z sąsiadującym z Ilamem, regionu Darjeeling.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 95°C |
Czas parzenia | 1,5 min |
Ilość naparów | 2 |
Inne zalecenia | Warto użyć niższej temperatury (70-80°C) i parzyć wielokrotnie przez około 1 min 40 s i dłużej, aby uzyskać delikatniejsze, kwiatowe nuty. |
Rok zbiorów | 2020 |
Data ważności | 31.12.2022 |
Kolor herbaty | Czarna |
Region uprawy | Nepal |
Dominik
Nie spodziewałem się takiego smaku po czarnej herbacie. Jest zupełnie inna niż to co znamy pod nazwą "czarne". Jej smak i aromat jest intensywnie kwiatowy, a liście w połowie zielone. Zdecydowanie bardziej mi podchodzi parzona w 70-80 stopniach, niż wrzątkiem.