Rize Cay BIO

Opis
Turecka, historyczna herbata organiczna z certyfikatem BIO - Rize Cay Organik.
Chociaż na północnym wschodzie Turcji, tuż przy Morzu Czarnym, na zboczach gór Pontyjskich, herbata ta jest uprawiana dopiero od niedawna (pierwsza plantacja powstała podczas II wojny światowej), uzyskała ona swój oryginalny charakter i wielką popularność. Silnie aromatyczna, drobno kruszona herbata czarna. Przy przestrzeganiu tradycyjnej metody przygotowania ma czerwonobrązowy odcień i odurzający, słodkawy, lekko prażony smak. Oryginalnie w kraju pochodzenia tej herbaty, podaje się ją z dodatkowym czajniczkiem wrzątku oraz cukrem.
Firma Caykur jest jednym z największych producentów herbaty na świecie, posiada ogromne połacie pól herbacianych przy malowniczo położonym górskim tureckim wybrzeżu. Jedna dolina porośnięta herbatą wyłączona jest z tradycyjnej gospodarki rolnej, tam właśnie prowadzi się uprawę organiczną. Jesteśmy jednym z niewielu (jeśli nie jedynym) dystrybutorem herbaty tureckiej w wersji organicznej poza Turcją.
Charakterystyka
PAKOWANA | 400 g |
Ilość liści | 4 g / 100 ml |
Temperatura wody | 100°C |
Ilość naparów | 1 |
Inne zalecenia | Herbatę turecką należy gotować co najmniej 15 minut we wrzątku, tak przygotowaną esencję następnie rozcieńcza się gorącą wodą i słodzi |
Rok zbiorów | 2020 |
Data ważności | 31.12.2022 |
Charakterystyka liścia | Drobne cięte liście o wyraźnym aromacie |
Profil smakowy i aromatyczny | Esencja o czarnej barwie po rozcieńczeniu staję brunatna, intensywny aromat o charakterystycznym smaku suszonych owoców idealnie jest podbić dodatkiem cukru. |
Kolor herbaty | Czarna |
Region uprawy | Turcja |
Grzesiek
MOC! ENERGIA! RIZE CAY! Najpyszniejsza czarna herbata jaką kiedykolwiek piłem. I pobudza bardziej niż kawa, yerba, guarana razem wzięta. Za 35zł paka pół kilo starczy na baaardzo długo. Chyba, że ktoś nie chce spać przez miesiąc ;)