Zielona herbata Bancha Kyoto BIO 50g 2020
Opis
Klasyczny gatunek japońskiej herbaty zielonej, przeznaczonej do popijania codziennego. Płaski, duży listek koloru zielonego i napar o klasycznym aromacie zielonej herbaty. Zebrana z krzewów Yabukita w okresie pierwszych i drugich zbiorów tego roku, w okręgu Uji, prefektura Kioto. Klasyk nad klasyki. Herbata z certyfikatem BIO.
Stosunkowo duże, płaskie, luźno zwinięte liście wydzielają lekko słodkawą, trawiastą woń. Barwa naparu jest żółto-zielona. Smak pełny, trawiasty, gorzko-słodki jak u herbaty Sencha, jednak bez tej gładkości i aksamitności. Dzięki niskiej zawartości teiny nadaje się do popijania wieczorami. Z drugiej strony duża zawartość wapnia i żelaza, czyni ją cennym źródłem minerałów.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 70°C |
Czas parzenia | 1 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | Zalecane parzenie: I - 1 min 10 s; II - 40 s; III - >1 min. Zwiększając bądź zmniejszając temperaturę, należy odpowiednio skrócić bądź wydłużyć czas parzenia o kilka do kilkunastu sekund na każde 5 stopni. |
Rok zbiorów | 2020 |
Data ważności | 31.12.2022 |
Kolor herbaty | Zielona |
Region uprawy | Japonia, Prefektura Kyoto |