Zielona herbata Hojicha BIO 50g 2020
Dostępność:
duża ilość
Wysyłka w:
24 godziny
Opis
Delikatna herbata zielona o specyficznym aromacie. Szczególnie polecana jako wyborny napój po obfitym obiedzie. Prażona Kukicha - niesortowane pędy i listki o kolorze jasnobrązowym. W dosłownym tłumaczeniu nazwa oznacza lekko prażoną herbatę. Napar o odcieniu brązowym, aromacie świeżo pieczonego chleba i smaku prażonego ryżu. Liście z kultywaru Yabukita. Smak tej herbaty jest nieporównywalny do żadnego innego naparu, prażone orzechy w połączeniu z lśniącą skórką świeżo wypieczonego chleba.
Charakterystyka
Ilość liści | 1,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 2 |
Rok zbiorów | 2020 |
Data ważności | 31.12.2022 |
Charakterystyka liścia | prażone łodyżki o barwie brązowej |
Kolor herbaty | Zielona |
Region uprawy | Japonia, Prefektura Kyoto |
Miedźwiedź
Moim zdaniem w tym roku (2020) wyjątkowo się udała! Wyborny, charakterystyczny jedynie dla tej herbaty chlebowy smak, cena korzystna biorąc pod uwagę że z tych samych liści można uzyskać co najmniej 2 napary, polecam naprawdę.
Mateusz Piotrowski
Parzyłem 10g, 250ml, 80°C, kolejne parzenia: 0:30, 0:35, 0:55, 1:30, 3', 8'. W smaku jasny karmel, nuty palone, orzech włoski, chleb razowy, słodycz. Nadaje się też do parzenia w temperaturze pokojowej: 5g, 250ml, 16h. Wtedy jest bardziej roślinna, nuty kawy zbożowej i tostów oraz - według znajomego - rozmokniętej marihuany. Zdecydowanie ciekawa i warta spróbowania.