Zielona herbata Kabukicha Kyoto BIO 50g 2020

Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 95,00 zł 95.00
ilość szt.
Zyskujesz 5 pkt [?]
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane
Ocena: 0
Region uprawy: Japonia, Prefektura Kyoto
Kod produktu: KAB_2020

Opis

Kabukicha (kabusecha) to japońska herbata zielona, zacieniana przez 14 dni przed zbiorem. Osłonięcie matą całych połaci krzewów ogranicza dostęp promieni słonecznych o około 80%, co powoduje że w liściach zwiększa się stężenie korzystnych dla organizmu mikroelementów, szczególnie L-teaniny. Oferowana przez nas herbata jest starannie wyselekcjonowana, nie zawiera łodyżek a jedynie smukłe i ciemne listki. Napar jest intensywny z wyraźną trawiastą nutą i mocno  wyczuwalnym umami. 

Kabukicha jest herbatą specjalnego przeznaczenia do przygotowania naparu na zimno, dostarcza to niezrównanych wrażeń smakowych, a pozstający w jamie ustnej posmak pozostaje na długo i zmienia percepcję odczuwania smaków. 

Należy zalać porcję herbaty (7 g / 150 ml) odrobiną zimnej wody (10-15 ml) i dodać dwie kostki lodu, poczekać kilka minut, aż się roztopią (przynajmniej częściowo), następnie odcedzić i rozkoszować się. Drugie parzenie już na ciepło (60-70 st. C, do 1 minuty), kolejne jeszcze nieco dłużej, może być cieplejsza wodą. Rozłożone po zaparzeniu liście nadają się do zjedzenia, dobrze smakują z sosem sojowym i oliwą z oliwek. 

Charakterystyka

Ilość liści 2,5 g / 100 ml
Temperatura wody 60°C
Czas parzenia <1min
Ilość naparów 4
Inne zalecenia Szczególnie zalecana do parzenia w małych naczyniach (np. shiboridashi), przy użyciu dużej ilości suszu (2,5 g/100 ml i więcej).
Rok zbiorów 2020
Data ważności 31.12.2022
Kolor herbaty Zielona
Region uprawy Japonia, Prefektura Kyoto

Opinie o produkcie (0)

Nowości w sklepie
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl