Zielona herbata Nokcha DARACK BIO 2020
Opis
Najwyższej jakości zielona herbata koreańska z plantacji Jukro. Herbata typu Sejak - zbierana po Kogu (20 kwietnia) do około 5 maja. Zbiór i obróbka ręczna według specjalnej metody. Listki poddawane są prażeniu na patelni. Herbata organiczna, uprawiana na zdziczałej plantacji w Parku Narodowym Jiri Shan.
Herbata zielona z pasma górskiego Jirishan położonego na południowym wybrzeżu Korei. W jasnozielonym naparze ukrywa się niesamowity smak „graniczący“ pomiędzy smakiem zielonych herbat chińskich i japońskich. Charakteryzuje się drobnymi, prawidłowymi liśćmi o ciemnozielonej barwie. Nok Cha pochodzi z plantacji Jukro - producenta herbaty o tradycjach sięgających kilku pokoleń. Zbiory i obróbka prowadzone są ręcznie, a najważniejszy etap prażenia liści wykonywany jest tylko przez samego Mistrza - Pana Cho. Tajemnicą wyjątkowego smaku tej herbaty jest specjalny sposób delikatnego prażenia liści, już po wysuszeniu. W wolnym tłumaczeniu nazwa niesie przekaz: "ciesz się herbatą". W smaku można wyczuć delikatne nuty prażonych orzechów i charakterystyczną słodycz. Herbata na wyjątkowe okazje.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 70°C |
Czas parzenia | 1 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | Zalecane parzenie: I - 1 min 10 s; II - 40 s; III - >1 min |
Rok zbiorów | 2020 |
Data ważności | 31.12.2022 |
Charakterystyka liścia | drobny, regularny, lekko skręcony. Barwa ciemnnozielona |
Profil smakowy i aromatyczny | organiczny, krągły, charakterystycznie słodki z nutą prażonych orzechów |
Kolor herbaty | Zielona |
Region uprawy | Korea Południowa |
Wanda P.
Nokcha Darack z tegorocznych zbiorów jest iście wyjątkowa, przepyszna! Bardzo soczysta w odbiorze, gładka z idealnie wyważonym prażeniem, które nadaje subtelnie orzechowego posmaku. Przy okazji bardzo wydajna- ostatnio parzyłam te same liście 6 razy!! świetnie pobudza. W pamięci zostaje na długo. Polecam :)