Herbata zielona Nokcha DARACK BIO 2023 40 g
Opis
Koreańska herbata z gór Jirishan ze zbiorów 2023
Najwyższej jakości zielona herbata koreańska z plantacji położonej w paśmie górskim Jirishan na południowym wybrzeżu Korei. Nokcha DARACK uprawiana jest na zdziczałej plantacji w Parku Narodowym Jiri Shan. Herbata typu Sejak - zbierana po Kogu (20 kwietnia) do około 5 maja. Zbiór i obróbka ręczna według specjalnej metody. Listki poddawane są prażeniu na patelni.
Herbata spod ręki mistrza
Charakteryzuje się drobnymi, prawidłowymi liśćmi o ciemnozielonej barwie. Nok Cha pochodzi z plantacji Jukro - producenta herbaty o tradycjach sięgających kilku pokoleń. Zbiory i obróbka prowadzone są ręcznie, a najważniejszy etap prażenia liści wykonywany jest tylko przez samego Mistrza - Pana Cho Yun Seok.
Smak z pogranicza
W jasnozielonym naparze ukrywa się niesamowity smak „graniczący“ pomiędzy smakiem zielonych herbat chińskich i japońskich. Tajemnicą wyjątkowego smaku tej herbaty jest specjalny sposób delikatnego prażenia liści, już po wysuszeniu. W wolnym tłumaczeniu nazwa niesie przekaz: "ciesz się herbatą". W smaku można wyczuć delikatne nuty prażonych orzechów i charakterystyczną słodycz. Herbata na wyjątkowe okazje.
Nokcha Sejak
Herbata typu Sejak - zbierana w okresie po Kogu (20 kwietnia) do początku maja. Ciemnozielony, drobny liść jest równomiernie zwinięty. Zbieranie odbywa się przez kilkanaście godzin dziennie, następnie tego samego dnia po przewiezieniu do małej fabryki liście poddawane są prażeniu, formowaniu i suszeniu. Procedura jest ściśle określona i nadzorowana osobiście przez Pana Cho, który poza uprawianiem herbaty jest wykładowcą uprawy i produkcji herbaty w szkole wyższej w Hadongu. Dlatego proces technologiczny produkcji Nokchy, częściowo prowadzony mechanicznie, prowadzony jest pod ścisłą, osobistą kontrolą wszelkich parametrów, które koryguje się w zależności od warunków chwilowych (m.in. temperatura, wilgotność, czas). Przetworzone termicznie i uformowane liście rozkłada się na matach-sitach i pozostawia do wysuszenia na noc. Następnego dnia odbywa się drugi etap prażenia (do niedawna utrzymywany w tajemnicy) oraz sortowanie, pakowanie.
Między Chinami a Japonią
Sposób produkcji Nokchy został zapoczątkowany przed trzema pokoleniami, kiedy Babka Pana Cho rozpoczęła uprawę i produkcję na polach Jukro po powrocie z Japonii po Wojnie Koreańskiej. Jej ojciec z całą rodziną został zabrany z Korei wraz z wojskiem japońskim jako, że był lekarzem - dentystą. Pozostali członkowie rodziny po zsyłce do Nipponu pracowali przy produkcji japońskiej herbaty. W zielonej herbacie koreańskiej doskonale odzwierciedla się spryt i zaradność Koreańczyków, którzy z jednej strony czerpią z najlepszych, tradycyjnych chińskich metod obróbki herbaty (prażenie na patelniach), z drugiej strony ich myśl techniczna i precyzja procesów jest nie gorsza od sąsiadującej japońskiej perfekcji.
Certyfikat BIO
Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana BIO. Plantacja nie tylko spełnia normy środowiskowe, ale stanowi element bioróżnorodności, jako część Parku Narodowego Jiri Shan i podlega szczególnej dbałości o zachowanie stanu naturalnego.
Relacja z wyprawy do Korei
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 70°C |
Czas parzenia | 1 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | Zalecane parzenie: I - 1 min 10 s; II - 40 s; III - >1 min |
Rok zbiorów | 2023 |
Data ważności | 31.12.2025 |
Charakterystyka liści | Delikatne |
Smak | krągły, charakterystycznie słodki z nutą prażonych orzechów |
Kolor naparu | jasnozielony |
Aromat | subtelny |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Certyfikowana BIO Organic |
Wanda P.
9 listopada 2020Nokcha Darack z tegorocznych zbiorów jest iście wyjątkowa, przepyszna! Bardzo soczysta w odbiorze, gładka z idealnie wyważonym prażeniem, które nadaje subtelnie orzechowego posmaku. Przy okazji bardzo wydajna- ostatnio parzyłam te same liście 6 razy!! świetnie pobudza. W pamięci zostaje na długo. Polecam :)
CzajmanStaś
24 stycznia 2021Wyjątkowa zielona koreańska herbata zbierana po kwietniowych deszczach. Darack jest trochę bardziej sybtelny i gładki niż klasyczny sejak dostępny w Czajowni. Dzięki podwójnemu prażeniu do naparu uwalniają się słodkie intensywne nutki prażonych orzechów. Wraz z delikatnie trawiastą nuta japońskich zielonych herbat tworzy się unikatowy smak. Nok Cha jest pewnego rodzaju pomostem między Japonią a Chinami. Przed rozpoczęciem parzenia, polecam zatrzymać się trochę nad rozgrzanymi liśćmi i delektować się ich aromatem. Zdecydowanie warta swojej ceny.
Łukasz
7 lipca 2021Zielona herbata Nokcha DARACK to pozycja wręcz obowiązkowa dla wielbicieli chińskiego Long Jinga. Ze względu na fakt, że orzechowy posmak wysuwa się tutaj na prowadzenie. Herbata ta jest ucztą nie tylko dla zmysłu smaku, ale również cieszy oko oraz dostarcza wiele przyjemności zapachowych. Zdecydowanie warto eksperymentować z parzeniem. Mogę wyłącznie polecić ją do spróbowania!