Zielona herbata Putuo Shan Fo Cha - Herbata Buddy z wyspy Putuo 2020

Opis
Putuo Shian Fo Cha którą oferujemy, to herbata z najświeższych kwietniowych zbiorów tego roku. Jest to jedna z pięciu najsłynniejszych zielonych herbat chińskich. Tradycja uprawiania tego delikatnego gatunku herbaty sięga dwóch i pół tysiąca lat. Ogrody herbaciane znajdują się pomiędzy buddyjskimi klasztorami a herbata wyrabiana jest tylko i wyłącznie ręcznie. Produkowana jest w limitowanej ilości, co sprawa, że jest jeszcze bardziej pożądana.
Drobne listki okryte białym meszkiem dają napar jasny, o wspaniałym aksamitnym smaku i aromacie. Zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wymagających koneserów. Zalecamy parzenie w małym czajniku lub gaiwanie.
Putuo Shan Fo Cha otrzymała tytuł herbaty roku 2001, w konkursie Towarzystwa Miłośników Herbaty. Herbata ta jest pakowana w uniklane kartoniki na specjalne zlecenie sieci naszych herbaciarni. Dostępna jest tylko i wyłącznie w licencjonowanych Czajowniach w Polsce, Czechach i USA.
Oryginalne opakowanie kartonowe 30 gramów.
Robert Tomczyk o naszej herbacie pisze tak:
"A mnie raczy swoim przyjemnym aromatem i smakiem Putuo Focha (普陀佛茶) bardzo dobrej jakosci zielona herbata z Chin. Co ciekawe sprowadzana jest do Polski w tak samej formie jak dla Chinczykow. O dzieki Ci Wroclawska Czajownio! To bylo mile zaskoczenie zobaczyc orginalnie zapakowana Putuoshan Focha...bo nie jest to standartowa herbata dostepna w kazdym sklepie z chinskimi specjalami..
Mozna nawet okreslic te herbate jako unikat gdyz pochodzi ona tylko z jednego miejsca i w dodatku - swiętego- gdyz ogrody hebaciane rozposcieraja sie na wzgorzach wyspy 普陀山Pǔtúo Shān w obrebie kompleksu swiatyn buddyjskich"
Cały wpis znajdziecie pod linkiem: 普陀山Pǔtúo Shān 佛茶 Fo Cha herbata zielona w orginalnej czarce..
Robert Roguszka na swoim blogu pisze tak:
"To bardzo delikatna zielona herbata, w głównej mierze to kwiatowe smaki z delikatnymi ziołowymi posmakami. Finisz krótki, kwiatowo-ziołowy, lekko słodki, bardzo delikatny. Herbata jest tak delikatna, że dla niektórych osób, przyzwyczajonych do wyrazistych smaków czerwonych herbata czy smakowych (np. z bergamotką) wydać się ona może źle zaparzoną, bez smaku czy… wodnistą (rozwodnioną). Można nieskromnie rzec, iż napar dla koneserów herbacianych, którzy potrafią i docenią walory smakowe tej unikatowej herbaty."
Cały wpis pod linkiem: Putuo Cha (普陀佛茶)
Charakterystyka
PAKOWANA | 30g |
Ilość liści | 1,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 75°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 4 |
Rok zbiorów | 2020 |
Data ważności | 31.12.2022 |
Charakterystyka liścia | drobne, tylko szczytowe listki równomiernie zwinięte |
Pochodzenie | Chiny, Putuo Shan |
Ania
wspaniała w swej subtelności, parzona w małym naczyniu z nieco większą ilością liści i bardzo krótko- 20-30 sekund daje niezapomniane, wyjątkowe wrażenia- świeże, lekko kwiatowe i polne smaki. Lato na łące :) polecam!
Mateusz
Mam co do tej herbaty bardzo mieszane uczucie. Kiedy kupiłem ją za drugim razem była bardzo słaba w smaku, rozczarowująca. Czyżby była tak mocno zwietrzała już po 4-5 miesiącach? Niemniej jednak kiedy smakowała dobrze parzyłem ją 8.4g, 250ml, 70°C, kolejne parzenia: 1:05, 1:15. Nuty warzywne, ogórek, szpinak, roślina strączkowe, finisz z długą ale delikatną goryczką. Trochę podobna do yamachy i w ogóle dość japońska jak na chińską herbatę. Nuty, które wypisałem tego nie oddają, ale bukiet jest niesamowicie zbalansowany i szlachetny, byłaby to top3 herbat jakie piłem. Sugeruję spróbować z niższą temperaturą i mniejszą dozą.
CzajmanStaś
Niemowlę herbaciane. Bardzo delikatna i subtelna herbatka. Wpadająca w słodki, kwiatowo-ziolowy smak i świeży aromat. Polecam ludziom, którzy mieli już kontakt z innymi chińskimi zielonymi herbatami, którzy będą w stanie wyłapać te aksamitne i gładkie nutki. Albo można wsypać większą ilości liści do czajnika, coś około 2,5-3g/100ml i skrócić czas parzenia. Wyjdzie troszkę mniej gładka, ale znacznie bardziej wyraźna w smaku :)