Zielona herbata Tamaryokucha Ureshino 50g 2020
Opis
Herbata ta jest produkowana na wyspie Kiusiu. Jest to pierwszorzędny gatunek herbaty zielonej typu Tamaryoku, czyli wytwarzanej chińską metodą do kształtu nieco zaokrąglonego. Herbata po wielokrotnym zalaniu wydaje z siebie wyraźny aromat, przez wytrawnych czeskich degustatorów nazywany 'chlebowatością'. Nadaje się do popijania przy uroczystych okazjach. Równomiernie zwinięte ciemnozielone, drobne liście. Napar koloru jasnozielonego, o świeżym, łagodnym smaku. Tamaryokucha otrzymała tytuł herbaty roku 1995 i 2015, w konkursie Towarzystwa Miłośników Herbaty. Charakteryzuje się wyraźnie wyczuwalnym smakiem umami oraz nutami owocowymi. Liście z krzewu Yabukita, zbiór wiosenny w okręgu Ureshino, prefektura Saga.
Ciemno-zielone i nawet czarne liście wydają intensywną i przyjemnie słodki zapach. Są całkiem drobne, zaokrąglone, z chaotyczną strukturą. Napar ma typową jasno-zieloną barwę.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 70°C |
Czas parzenia | 1 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | Zalecane parzenie: I - 1 min; II - 30 s; III - >1 min. Zwiększając bądź zmniejszając temperaturę, należy odpowiednio skrócić bądź wydłużyć czas parzenia o kilka do kilkunastu sekund na każde 5 stopni. |
Rok zbiorów | 2020 |
Data ważności | 31.12.2022 |
Kolor herbaty | Zielona |
Region uprawy | Japonia, Wyspa Kiusiu |