UMAMI - warsztat herbat japońskich 20.02.2018, godz. 18.30

Dostępność: brak towaru
Cena: 90,00 zł 90.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Region uprawy: -
Kod produktu: 415

Opis

Zapraszamy na herbacianą podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni z Piotrem. 
 
- wprowadzenie, charakterystyka i podział herbat japońskich,  
- nauka parzenia herbat codziennych w czajniku typu kyusu (bancha, sencha, genmaicha),
- nauka parzenia herbat ceremonialnych w shiboridashi i houhinie (kabusecha, gyokuro),
- japoński unikat - liście wiśni Sakura-cha,
- nauka właściwego przygotowania sproszkowanej herbaty matcha z użyciem tradycyjnych utensyliów,
- wykorzystanie matchy kulinarnej w kuchni.
 
Herbaty japońskie można pokochać lub znienawidzić. Charakteryzują się, jak z resztą wszystko z Japonii, perfekcyjną metodą przygotowania i zdecydowanie różnią się od całej gamy pozostałych herbat zielonych; mówi się, że są 'bardziej zielone'. Specjalna metoda uprawy krzewów i obróbki liści pozwala na doświadczenie w naparze herbaty japońskiej piątego smaku - UMAMI. Na warsztatach dowiesz się dlaczego tak właśnie jest i jak obchodzić się z herbatami japońskimi, aby wydobyć z nich bogactwo smaku i fenomenalne właściwości. Dowiesz się też wielu ciekawostek o samej Japonii i kulturze tego fascynującego kraju. 
 
Prowadzący - Piotr Mońka - na ścieżce herbaty od 2010 roku, na co dzień parzący herbatę i współzarządzający siecią ortodoksyjnych herbaciarni Czajownia, gałęzią czeskiej marki Dobra Cajovna, stworzonej w 1992 roku przez Towarzystwo Miłośników Herbaty z Pragi. Miłośnik podróży i kontaktów międzykulturowych, szczególnie międzykontynentalnych. Odbył podróże ścieżką herbaty do Korei, Japonii, Gruzji, Indii i Nepalu. Odbywał indywidualne szkolenia z japońskim Mistrzem Ceremonii, Panem Masahiro Takada oraz z Panią Park Sou Won, kwalifikowaną nauczycielką koreańskiej ceremonii herbaty. Samozwańczy ambasador herbaty i kultury picia, prowadzi szkolenia i wystąpienia dot. herbat. Od 2016 roku związany w Fundacją Food Think Tank. 
 
Ilość osób: 10
Czas trwania: 3 h
Miejsce: Pracownia Food Think Tank, Wrocław, ul. Łokietka 6 
Termin: 20 lutego (wtorek) 2018, godz. 18.30 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl