
Jak zrobić herbatę z imbirem? Jak dodać imbir do herbaty? Jakie właściwości ma herbata imbirowa?
Kortez śpiewa, że z imbirem smakuje mu, choć kanciaste kubki ma i nie przywykł. Podmiot liryczny ma na myśli dania z imbirem, które ktoś serwuje mu. Gdyby pił więcej herbaty z pewnością jego za płytkie smakowe kubki stały by się głębokie i gładkie, a z czasem zupełnie idealne. Bowiem regularne picie herbaty wyostrza zmysły i pozwala cieszyć się pełnią smaku, a jak powszechnie wiadomo, spożywanie pokarmów należy do najprzyjemniejszych czynności życiowych.
Na chłodniejsze dni herbata z imbirem to rozwiązanie idealne. Rozgrzewa, pobudza i wzmacnia, daje energię życiową. Właściwości antyseptyczne imbiru doskonale uzupełniają działanie wysuszające i obkurczające garbników zawartych w czarnej herbacie, co powoduje że jest to idealny napój w przypadku dolegliwości związanych z gardłem i układem oddechowym. Imbir do herbaty można dodać na kilka sposobów, a każdy będzie inaczej wpływał na smak napoju. Metody te można ze sobą łączyć, uzyskując kompozycję idealną pod własny gust i preferencje.
Imbir suszony w herbacie
Mielony imbir suszony - dostępny w większości sklepów spożywczych na dziale przypraw. Drobinki imbiru należy dokładnie zmieszać z suszem czarnej herbaty liściastej, a następnie taką mieszankę zaparzyć w papierowym filterku lub zaparzaczu. Suszony imbir ma charakterystyczny smak, ale zazwyczaj nie jest on tak wyraźny jak imbir świeży. Warto też pamiętać, że przyprawy różnych producentów smakują inaczej. Proporcja 1:4 imbiru w stosunku do herbaty będzie wystarczająca do uzyskania wyraźnego smaku z ostrą nutą.
Świeży imbir w herbacie. Czy należy go obierać?
Świeży korzeń imbiru - można go kupić w większości sklepów i warzywniaków, najczęściej dostępny jest na wagę tak jak inne warzywa. Czy należy obierać korzeń imbiru przed dodaniem do herbaty? Według większości źródeł na ten temat taka praktyka jest wskazywana jako potencjalnie chroniąca przed zanieczyszczeniami, które w pierwszej kolejności odkładają się w skórce. Jeśli jednak imbir pochodzi z pewnego źródła obieranie można sobie odpuścić. Imbir najlepiej pokroić w plasterki i dodać do gorącego naparu z czarnej herbaty, intensywne mieszanie i zagniatanie kawałków korzenia wzmacnia ostrość naparu.
Imbir z cytryną i miodem: Doskonały dodatek do Twojej herbaty
Imbir tarty z cytryną i miodem - składniki na tę kompozycję znajdziemy w wielu punktach sprzedaży. Mieszanka imbirowo-miodowo-cytrynowa to dobra propozycja na gotowca, którego bez większych ceregieli, można w ulubionej proporcji, po prostu dodać do herbaty. W pierwszej kolejności należy zetrzeć na tarce kawałek korzenia imbiru, następnie umieścić w małym słoiku, dodać miód oraz cytrynę. Żółtego cytrusa można wycisnąć i użyć tylko soku lub sparzyć, pokroić w małe kawałki i dodać do reszty składników. Proporcje ingrediencji można przyjąć 1:1:1, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je modyfikować według własnego uznania. Gotowa mikstura może dosyć długo stać w lodówce, gotowa do użytku w dowolnym momencie.
Rozgrzewający wywar imbirowy, czyli domowa mikstura na poprawę samopoczucia
Wywar imbirowy - do jego przygotowania wystarczy kłącze imbiru, które należy pokroić w plasterki (niepewny imbir najpierw obrać), wrzucić do garnka z wodą i zagotować. Po kilku chwilach powolnego gotowania uzyskujemy rozgrzewający wywar imbirowy, który w miarę gotowania zatęża się ku coraz większej ostrości. Gotowy napar imbirowy można pić bezpośrednio lub rozcieńczony wodą, można go też dodawać do naparu z herbaty. Na bazie naparu imbirowego da się zrobić combo-miksturę anty chorobową. Trzeba wedle uznania, do nieco ostudzonego płynu, dodać innych składników, które podpowiada nam osłabiony organizm. W tej roli dobrze sprawdzą się: sok z cytryny, sok malinowy, sok z czarnego bzu, miód, goździk, odrobina substancji. Przyjęcie opisanej kompozycji dobre jest na noc i może powodować, że człowiek się wypoci i ozdrowieje.
Herbata z imbirem i żeń-szeniem: Energia i witalność w jednym naparze
Herbata z imbirem i żeń-szeniem - dobrej jakości składniki na tę arcy prozdrowotną mieszaninę nie są łatwo dostępne. Żeń-szeń właściwy, zwany koreańskim lub czerwonym (Panax ginseng) jest uważany z panaceum na wiele dolegliwości. W ofercie Czajowni można znaleźć jego wersję 6-letnią w postaci sproszkowanej . Do dowolnej wersji herbaty imbirowej można dodać miarkę mielonego żeń-szenia i cieszyć się jego energetyzującym działaniem.
Jak osłodzić herbatę imbirową?
Do herbaty imbirowej często dodaje się coś na osłodzenie. Obok pospolitego cukru warto rozważyć miód (nie dodawać do bardzo gorącego naparu, bo traci właściwości), syrop lub konfitury. Dobrym dodatkiem jest również cytryna lub inne cytrusy. Oczywiście wykorzystanie imbiru nie wyklucza innych aromatycznych dodatków.
Nasze propozycje czarnych herbat świetnie komponujących się z imbirem
Istnieje kilka sposobów na przyrządzenie pysznej i rozgrzewającej herbaty imbirowej. Jest bardzo ważne, aby do przygotowania naparu użyć dobrej jakości suszu herbacianego, którego smak będzie wyraźny, a napar aromatyczny. Oto nasze propozycje na dobrą herbatę imbirową:
Cejlon Tiger River, czyli Tygrysia Rzeka, to herbata liściasta z centralnej Sri Lanki. Jej ciemne liście emanują delikatną słodyczą i nutą czekolady. Smak jest wyrazisty, z mocnymi akcentami owocowymi, a dodatek imbiru tworzy dobrze zbalansowaną kompozycję smakową.
Assam Brahmaputra, znana jako Thea Assamica, została odkryta przez braci Bruce, pionierów herbaty, przed około 170 laty. Pochodzi z dziko rosnących krzewów herbacianych, które przez tysiące lat rosły w bagnistej dżungli dorzecza Brahmaputry. Jej wyjątkowo mocny i wyrazisty smak może być przełamany dodatkiem imbiru, który dodaje ostrości i wspaniale uzupełnia jej intensywność.
Qi Hong, znana również jako Keemun, to tradycyjna herbata czarna pochodząca z prowincji Anhui na południu Chin. Jej ciemne, równomiernie zwinięte liście tworzą delikatny napar o dymnym smaku i aromacie miodu. Ta wyjątkowa herbata doskonale współgra z imbirem, tworząc interesujący smakowy kontrast.
Dian Hong Golden Yunnan to renomowana, całolistna herbata czarna, która wyróżnia się większymi liśćmi i większą ilością tipsów niż w zwykłym sorcie Dian Hong Cha. Jej słodkie, miodowo-orzechowe nuty doskonale współgrają z ostrym imbirem, co wzmaga jej rozgrzewający potencjał. Ciesz się tą herbatą przez wiele parzeń, ponieważ liście zachowują swoją jakość nawet przy trzecim parzeniu.
Aromat Kaszmiru to napój o hipnotyzującym aromacie, który przenosi do egzotycznych krain Dalekiego Wschodu. To wyjątkowe połączenie herbaty zielonej, czarnej i częściowo fermentowanej (niebieskozielonej), urozmaicone skórką pomarańczy i przyprawami korzennymi. Dodatek imbiru wzbogaca jej smak, czyniąc ją doskonałą propozycją na chłodniejsze wieczory.
Qi Hong Mao Feng to wyjątkowa herbata czarna Mao Feng z prowincji Anhui, która zdobyła tytuł herbaty roku w 1999 roku. Produkowana wyłącznie z końcowych pędów herbacianych, ta pełna i oksydowana herbata charakteryzuje się liśćmi regularnie zwiniętymi w cienkie czarne igiełki. Jej aromat łączy nuty kory i czekolady z delikatnymi posmakami suszonej śliwki, tworząc wyjątkowy smak. Chociaż dodatek imbiru do tak wyrafinowanej herbaty może wydawać się nietypowy, to ta nietuzinkowa kombinacja smaków z pewnością zaskoczy Twoje kubki smakowe.