Matcha to zacieniania zielona herbata sproszkowana. Słynny produkt z Japonii zyskujący w Polsce coraz większą popularność ze względu na swoje zastosowanie i właściwości. Matcha jest bardzo bogatym źródłem łatwo wchłanialnych antyoksydantów, aminokwasów (w tym bardzo pożądanej L-teaniny), witaminy C, wapnia, magnezu i innych cennych składników. Jest to herbata zacieniana.

Herbata ziacieniana. Oznacza to, że przed zbiorem liści całe pole herbaciane zabudowuje się dachem ze słomy bambusowej lub siatek z włókniny, aby ograniczyć ilość promieni słonecznych docierających do liści. To powoduje wzrost stężenia chlorofilu i L-teaniny. Po zebraniu listków dokonuje się ich selekcji i rozdrobnienia, a następnie poddaje się powolnemu sproszkowaniu na specjalnych kamiennych młynach. Matchę spożywa się w postaci płynnej zawiesiny, a zatem nie pijemy tylko naparu z liści, ale wchłaniamy całe liście ze wszystkimi składnikami!

Matchę, według tradycji, spożywa się podczas specjalnej ceremonii japońskiej o nazwie Chanoyu lub Chado (Droga Herbaty), gdzie każdy gest Mistrza Ceremonii, ustawienie naczyń czy usadzenie gości ma swoje znaczenie, a wszystko odbywa się z ogromnym namaszczeniem. Obecnie, ze względu na swoje właściwości i unikalny smak, Matcha spożywana jest też bezceremonialnie. Dużą popularnością cieszą się wyroby kulinarne z dodatkiem herbaty kulinarnej Matcha Natural, szczególnie lody, ciasta, ciastka i inne dobroci. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl