Kategorie blog
NOWOŚĆ 2017 - Herbaty humanitarne z Rwandy 0
NOWOŚĆ 2017 - Herbaty humanitarne z Rwandy

Prezentujemy dwie wyborne herbaty z Czarnego Lądu, z Krainy tysiąca wzgórz - Rwandy. Kraj, w którym w 1994 roku rozegrał się humanitarny dramat, doszło do ludobójstwa. Dzisiaj rozwija się i buduje nowe rynki zbytu na swoje towary. Sara Stender przybyła do Rwandy kiedy dowiedziała się o ludobójstwie.
czytaj całość »
Relacja z Indii i Nepalu w Warszawie 0

Zapraszamy na relację z wyprawy ścieżką herbaty do Indii i Nepalu w Warszawie dnia 18 maja 2017 o godzinie 18.30 w restauracji koreańskiej Onggi, ul. Moliera 2. Spotkanie jest organizowane przez Warszawski Kolektyw Herbaciany - grupę ludzi zafascynowanych kulturą herbaty i szerzących herbacianą kulturę. 

czytaj całość »
Kooperacja Czajownia + Food Think Tank + Doctor Brew = piwo Moli Hua 2

Moli hua, mo li hua, kwiat jaśminu, o którym w Chinach śpiewają pieśni ma niezwykle intensywną woń. Jego zapach jest słodki, owocowy, charakterystyczny i bardzo intensywny. Zielona herbata Moli Hua Que She Jian 'Ptasi języczek' 茉莉花雀舌尖 (dosłownie: końcówka języka wróbla) składa się drobnych, prawidłowo zwiniętych liści o kształcie przypominającym języczek małego ptaka. Aromatyzowanie tej zielonej herbaty polega na przetrzymywaniu jej liści ze świeżo zerwanymi kwiatami i pąkami jaśminu arabskiego, które to po pewnym czasie oddziela się na sitach od suszu herbacianego. Tak powstała herbata niesie w swoich liściach tylko zaabsorbowany aromat jaśminowy. W suszu 'Ptasiego języczka' nie znajdziemy uschłych kwiatków ani płatków jaśminu, korzystamy z jaśminowego aromatu, ale tylko tego z drugiego dna. Dlatego właśnie piwo Moli Hua jest tak niezwykłe.

czytaj całość »
Indie i Nepal 2017 + Dobre rady parzenia herbat Himalajskich. 0

Sezon herbat 2017 należy już uznać za otwarty! Od jakiegoś czasu cieszymy się świeżymi herbatami z Darjeelingu, a niedługo pojawią się kolejne nowości o uderzającej świeżości, aromacie ściętej trawy po letniej burzy. Oprócz świeżych herbat sporo wydarzeń i inicjatyw dzieje się między jednym a drugim czajnikiem herbaty. W obu Czajowniach odbędą się relacje z wyprawy ścieżką herbaty - Indie i Nepal 2017, a dla tych co nie tylko herbatą żyją mamy propozycję wypracowaną w ramach naszej kooperacji z Food Think Tank oraz browarem rzemieślniczym Doctor Brew - piwo z herbatą jaśminową Moli Hua! Czaisz? Prezentujemy też porady parzenia herbat himalajskich.

czytaj całość »
25 lat Towarzystwa Miłośników Herbaty 0

13 lutego 2017 nasz wyłączny dostawca herbat Towarzystwo Miłośników Herbaty (Spolek milců čaje s.r.o.) świętował jubileusz 25-lecia swojej działalności. Od 25 lat sprowadza wyjątkowe herbaty wprost z obszarów produkcji i szerzy kulturę herbacianą w Europie i USA. Swoją działalność Milcy (słowo 'milec' pochodzi z języka staroczeskiego i oznacza miłośnika, któremu miłowana rzecz odwzajemnia się swoją miłością) Ales Jurina i Jiri Simsa rozpoczęli jeszcze przed oficjalnym założeniem spółki 13 lutego 1992 roku, kiedy to w czasach komunistycznych uczestniczyli w tajemnych spotkaniach miłośników herbaty. Na tych nielegalnych spotkaniach pili przemycaną ze wschodu herbatę, która była dla nich wtedy synonimem wolności. 

czytaj całość »
Historia Rzeczypospolitej Koszyczkowej 0

Kawa i herbata. Te dwa napoje stały się nieodłącznym elementem naszej kultury. Pijamy je na spotkaniach handlowych, z przyjaciółmi, do posiłków, między nimi, dla uspokojenia, czy orzeźwienia. Ważne jest także to, z czego się je pije. Zapewne, drogi czytelniku, podałbyś przykład kubka lub filiżanki. Z zaskoczeniem odebrałbyś odpowiedź ,,ze szklanki”, jaką mógłby podać przedstawiciel najstarszej części społeczeństwa. Jednak jest to całkowicie zgodne z prawdą. Obyczaj ten rozpowszechnił się w czasach PRL-u. Wtedy to szklanka zaopatrzona w tzw. koszyczek i często w spodeczek (również szklany) pozwalała się raczyć kawą turecką (fusy są bezpośrednio zalewane wrzątkiem) czy herbatką indyjską - siekierą. Lecz zacznijmy od początku.

czytaj całość »
Jak dobrze zaparzać zieloną herbatę - dobre rady czajmanów! 0

Znam wiele osób które porzuciły picie zielonej herbaty ze względu na jej gorzki smak. Tak naprawdę zielona herbata może być bardzo smaczna, a wszystko zależy od tego jak się ją zaparza. 

W artykule znajdziecie rady parzenia 4 zielonych herbat japońskich, a każda z nich zaprezentowana zostanie przez innego z mistrzów herbacianych. 

czytaj całość »
Czajownia dla WOŚP 0

Czajownia.pl dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy - Przez następne 6 dni możecie wziąć udział w licytacji pakietu herbat na cały rok (2 kg różnych rodzajów) wraz z indywidualnym, dwugodzinnym szkoleniem z metod parzenia, które odbędzie się w ustalonym ze zwycięzcą aukcji terminie w Czajowni Wrocław. 

Licytować możecie tutaj: ALLEGRO

Warto pomagać :)

czytaj całość »
Wesolych Świąt! 0

Święta już za rogiem. Z okazji tego długo wyczekiwanego okresu, życzymy Wam dużo zdrowia, wielu powodów do radości - tych małych i dużych. Mamy nadzieję, że te święta spędzicie w miłej i spokojnej atmosferze. Niech to będzie czas miłości, odpoczynku i refleksji spędzony w rodzinnym gronie.

 

Wesołych Świąt życzy zespół czajownia.pl!

czytaj całość »
Tydzień Herbaty 0

Tydzień Herbaty już w przyszłym tygodniu! Zapraszamy do stolicy!. Przeleje się morze herbaty. Gospodarzem Tygodnia Herbaty jest Robert Sayama Tomczyk, jeden z najlepszych znawców herbaty w Polsce. Autor książki „Zapiski o herbacie”, będącej podsumowaniem jego wieloletnich doświadczeń z podróży po plantacjach Azji Wschodniej, spotkań z wytwórcami unikalnych gatunków herbat i studiów nad kulturą herbaty. Mieszka w Japonii i w Polsce.

czytaj całość »
Kultura herbaty 0

Kultura herbaty

 

    Kultura herbaty to ogrom tradycji, rytuałów, rodzaj etykiety podawania i picia herbaty. Myli się jednak ten, kto myśli, że chodzi tylko o suche procedury. Kakuzō Okakura (1862-1913) - japoński eseista i erudyta, tak zdefiniował kulturę herbaty, nazywając ją herbatyzmem: “Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdraża nam poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzmu ładu społecznego. W istocie swej jest uwielbieniem Niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.(...) Herbatyzm jest sztuką zatajania piękna, które należy znajdować samemu; jest sztuką sugerowania tego, czego nie ośmielamy się obnażyć. Jest szlachetną umiejętnością kpienia z samego siebie, spokojnie, lecz przenikliwie, a zatem samą kwintesencją humoru - uśmiechem filozofii”

czytaj całość »
Zdrowotne wpływy zielonej herbaty 0

Zdrowotne wpływy zielonej herbaty

 

Zielona herbata jest najzdrowszym napojem Ziemi. Jest pełna antyoksydantów oraz składników odżywczych, które mają ogromny wpływ na nasz organizm. Wspomaga pracę mózgu, zmniejsza ryzyko raka, a u niektórych osób wspomaga nawet utratę masy ciała.

czytaj całość »
Herbaciarnia jest środkiem. 0

Herbaciarnia jest środkiem,

czymś pomiędzy kościołem a kanjpą. W środowisku herbaciarni jest absolutnie niezbędnym, by wyzbyć się czarno-białego sposobu postrzegania świata. Miejsce, które przez samotną egzystencję, jest przeznaczone, by spotykały się w nim najróżniejsze wpływy, staje się pewnego rodzaju środkiem bądź centrum. Dla niektórych herbaciarnia jest „czymś“ pomiędzy kościołem a knajpą. Inni postrzegają ją jako miejsce, w którym się można dobrze zrelaksować. Natchniony z jej egzystencji może być również i „zwykły“ konsument. Można by powiedzieć, że herbaciarnia jest środkiem. Jednak wyrażenie 'środek' nie oznacza pyszałkowatego „pępka“, raczej ma znaczenie przestrzeni, w której szuka się równowagi. Jest to miejsce, w którym nieustannie dochodzi do wyrównywania wpływów zewnętrznych (kulturowych, społecznych, socjalnych, religijnych, narodowościowych, itd.) i wewnętrznych (indywidualność jednostek, ich duchowe założenia, nastroje ...).

Degustacja herbat tajwańskich 0

Zapraszamy na degustację świeżych tajwańskich, nisko oksydowanych oolongów: Tung Ting, Alishan i Li Shan. Degustację poprowadzi Łukasz Toflińśki - Mistrz Polski i zdobywca III miejsca w Tea Masters Cup International 2016, doświadczony czajman. Degustacja będzie połączona z ceremonią parzenia w stylu Gong Fu oraz komantarzem na temat prezentowanych herbat.

czytaj całość »
Czaisz? Droga herbaty do Europy. 0

Herbata to nie tylko napar, który pijamy przy wielu okazjach czy w miłym towarzystwie. Łączy się z nim bowiem ogromna dawka historii i tradycji zrodzonych tysiące lat temu na Dalekim i Wschodzie, ulegających wielu przemianom i rozwojowi, a w końcu wraz z podróżami europejczyków przeniesionych na nasz kontynent. W czasie pierwszej takiej imprezy herbacianej w naszym mieście przybliżymy Wam opowieści o pochodzeniu, rodzajach i legendach związanych z tą niesamowitą rośliną i napojem jednocześnie. Będziecie mogli posłuchać najwybitniejszych znawców czaju, przyjrzeć się ceremoniom parzenia herbaty oraz oczywiście skosztować najróżniejszych naparów. Nie zabraknie również stoisk z bogatym asortymentem herbat i akcesoriów herbacianych.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl