Wystrojone choinki już stoją w centrach miast, a jarmarki świąteczne ruszyły pełną parą. To jest jasny znak, że pora na zimowo-świąteczne rekomendacje herbaciane. Pomysł, żeby rozgrzać się herbatą nie jest ani zaskakujący, ani nadto oryginalny. Jest za to bardzo dobrze przetestowany i od dawien dawna szeroko stosowany.
- CZAJODEPESZA (24)
- Porady (5)
- Tōcha (3)
- Podróże (6)
- Herbaty (35)
- Wydarzenia (42)
- Warsztaty (12)
- Herbaciarnia (13)
- Artykuł (14)
Ostatnie dni zachęcają do sięgnięcia po coś, co nie tylko rozgrzeje, ale także poprawi nastrój oraz doda energii. Herbata Masala Chai, esencja Indii, to idealny wybór. Przygotowanie jej w domu według tradycyjnej receptury jest prostsze, niż myślisz – wystarczy kilka kroków, by stworzyć ten doskonały napój!
Z ogromną przyjemnością przedstawiamy nowości 2024, które pojawiły się w naszym sklepie – idealne na chłodne dni! Tai Dong Red Oolong – Formosa Red Oolong, Darjeeling Autumnal SINGELL FTGFOP1 oraz Hagiang Snow Mountain!
Przedstawiamy naszą najnowszą ofertę herbat z Korei Południowej w tym osławioną Woorichę, wyjątkową nowość z Bhutanu oraz świeżo zebrany Manipur z Indii. A poza tym zapraszamy na pokład naszego festiwalowego statku w ramach 8. edycji Festiwalu Herbaty "Czaisz?".
Wśród miłośników herbaty krąży wiele mitów, ale jedno z najbardziej powszechnych to twierdzenie, że picie herbaty prowadzi do odwodnienia organizmu. Jednak czy jest to prawda, czy tylko kolejna legenda miejska, która trzyma nas w niepewności? W dzisiejszym wpisie blogowym rozwiejemy wszelkie wątpliwości i zgłębimy tajniki tego popularnego napoju.
Starzenie herbaty to fascynujący proces, który może wpływać na smak i aromat herbaty. Przyjęło się twierdzić, że pu erh jest jedną z niewielu herbat, które można celowo starzeć. Jednak w literaturze herbacianej można znaleźć wzmianki o metodzie konserwacji niektórych rodzajów ciemnych oolongów już w krótkim traktacie autorstwa Zhu Quana z 1440 roku.