Kategorie blog
Festiwal Herbaciany Czaisz? 0
Festiwal Herbaciany Czaisz?

„To bardzo dziwne, jak nasz intelekt jest zdominowany przez układ trawienny. Nie możemy pracować ani myśleć, gdy nie pozwala nam na to nasz żołądek. Dyktuje nam emocje i uczucia. Po jajkach na bekonie mówi „Pracuj!”, po befsztyku i porterze mówi „Śpij!„. Po filiżance herbaty mówi do naszego mózgu: „Teraz powstań i pokaż swoja siłę. Bądź przekonujący, myśl poważnie, bądź twardy; czystym wzrokiem patrz na Naturę i na życie; rozłóż białe skrzydła myśli i unieś się nad światem, podążaj drogą wśród migoczących gwiazd prosto do wrót wieczności!”

Jerome K. Jerome w książce pt. „Trzech mężczyzn w łodzi”

 

 

 

 

czytaj całość »
Wrocławskie BENTO z mistrzowską herbatą od Takady 0
Wrocławskie BENTO z mistrzowską herbatą od Takady

Z ogromną radością zapraszamy na spotkanie degustacyjne w konwencji food-tea pairing. Dojdzie tu do połączenia japońskiej ceremonii herbaty w wykonaniu Mistrza Ceremonii Pana Masahiro Takady ze specjałami przygotowanymi przez lokalnych mistrzów kulinarnych, podanymi w formie bento (japoński sposób spożywania wieloskładnikowego posiłku przygotowanego wcześniej do specjalnego pudełka). Do każdego dania Pan Takada dobierze i przygotuje dla każdego uczestnika czarkę wybornej herbaty z Kraju Kwitnącej Wiśni. Tym milej zaprosić Was na to wyjątkowe spotkanie, że posiłki do bento zostaną przygotowane we współpracy z Sushi Corner i NABErestauracja jadka oraz kolektywem Food Think Tank

czytaj całość »
NOWOŚĆ 2017 - Herbaty humanitarne z Rwandy 0
NOWOŚĆ 2017 - Herbaty humanitarne z Rwandy
NOWOŚĆ 2017 - Herbaty humanitarne z Rwandy

Prezentujemy dwie wyborne herbaty z Czarnego Lądu, z Krainy tysiąca wzgórz - Rwandy. Kraj, w którym w 1994 roku rozegrał się humanitarny dramat, doszło do ludobójstwa. Dzisiaj rozwija się i buduje nowe rynki zbytu na swoje towary. Sara Stender przybyła do Rwandy kiedy dowiedziała się o ludobójstwie.
czytaj całość »
Relacja z Indii i Nepalu w Warszawie 0
Relacja z Indii i Nepalu w Warszawie

Zapraszamy na relację z wyprawy ścieżką herbaty do Indii i Nepalu w Warszawie dnia 18 maja 2017 o godzinie 18.30 w restauracji koreańskiej Onggi, ul. Moliera 2. Spotkanie jest organizowane przez Warszawski Kolektyw Herbaciany - grupę ludzi zafascynowanych kulturą herbaty i szerzących herbacianą kulturę. 

czytaj całość »
Kooperacja Czajownia, Food Think Tank, Doctor Brew - piwo Moli Hua 2
Kooperacja Czajownia, Food Think Tank, Doctor Brew - piwo Moli Hua

Moli hua, kwiat jaśminu, o którym w Chinach śpiewają pieśni ma niezwykle intensywną woń. Jego zapach jest słodki, owocowy, charakterystyczny i bardzo intensywny. Zielona herbata Moli Hua Que She Jian 'Ptasi języczek' 茉莉花雀舌尖 (dosłownie: końcówka języka wróbla) składa się drobnych, prawidłowo zwiniętych liści o kształcie przypominającym języczek małego ptaka. Aromatyzowanie tej zielonej herbaty polega na wielokrotnym mieszaniu i oddzielaniu jej liści ze świeżo zerwanymi kwiatami i pąkami jaśminu arabskiego. Tak powstała herbata niesie w swoich liściach tylko zaabsorbowany aromat jaśminowy. Dlatego właśnie piwo Moli Hua jest tak niezwykłe.

czytaj całość »
Indie i Nepal 2017 + Dobre rady parzenia herbat Himalajskich. 0
Indie i Nepal 2017 + Dobre rady parzenia herbat Himalajskich.

Sezon herbat 2017 należy już uznać za otwarty! Od jakiegoś czasu cieszymy się świeżymi herbatami z Darjeelingu, a niedługo pojawią się kolejne nowości o uderzającej świeżości, aromacie ściętej trawy po letniej burzy. Oprócz świeżych herbat sporo wydarzeń i inicjatyw dzieje się między jednym a drugim czajnikiem herbaty. W obu Czajowniach odbędą się relacje z wyprawy ścieżką herbaty - Indie i Nepal 2017, a dla tych co nie tylko herbatą żyją mamy propozycję wypracowaną w ramach naszej kooperacji z Food Think Tank oraz browarem rzemieślniczym Doctor Brew - piwo z herbatą jaśminową Moli Hua! Czaisz? Prezentujemy też porady parzenia herbat himalajskich.

czytaj całość »
25 lat Towarzystwa Miłośników Herbaty 0
25 lat Towarzystwa Miłośników Herbaty

13 lutego 2017 nasz wyłączny dostawca herbat Towarzystwo Miłośników Herbaty (Spolek milců čaje s.r.o.) świętował jubileusz 25-lecia swojej działalności. Od 25 lat sprowadza wyjątkowe herbaty wprost z obszarów produkcji i szerzy kulturę herbacianą w Europie i USA. Swoją działalność Milcy (słowo 'milec' pochodzi z języka staroczeskiego i oznacza miłośnika, któremu miłowana rzecz odwzajemnia się swoją miłością) Ales Jurina i Jiri Simsa rozpoczęli jeszcze przed oficjalnym założeniem spółki 13 lutego 1992 roku, kiedy to w czasach komunistycznych uczestniczyli w tajemnych spotkaniach miłośników herbaty. Na tych nielegalnych spotkaniach pili przemycaną ze wschodu herbatę, która była dla nich wtedy synonimem wolności. 

czytaj całość »
Historia Rzeczypospolitej Koszyczkowej 0
Historia Rzeczypospolitej Koszyczkowej

Kawa i herbata. Te dwa napoje stały się nieodłącznym elementem naszej kultury. Pijamy je na spotkaniach handlowych, z przyjaciółmi, do posiłków, między nimi, dla uspokojenia, czy orzeźwienia. Ważne jest także to, z czego się je pije. Zapewne, drogi czytelniku, podałbyś przykład kubka lub filiżanki. Z zaskoczeniem odebrałbyś odpowiedź ,,ze szklanki”, jaką mógłby podać przedstawiciel najstarszej części społeczeństwa. Jednak jest to całkowicie zgodne z prawdą. Obyczaj ten rozpowszechnił się w czasach PRL-u. Wtedy to szklanka zaopatrzona w tzw. koszyczek i często w spodeczek (również szklany) pozwalała się raczyć kawą turecką (fusy są bezpośrednio zalewane wrzątkiem) czy herbatką indyjską - siekierą. Lecz zacznijmy od początku.

czytaj całość »
Jak dobrze zaparzać zieloną herbatę - dobre rady czajmanów! 0
Jak dobrze zaparzać zieloną herbatę - dobre rady czajmanów!

Znam wiele osób które porzuciły picie zielonej herbaty ze względu na jej gorzki smak. Tak naprawdę zielona herbata może być bardzo smaczna, a wszystko zależy od tego jak się ją zaparza. 

W artykule znajdziecie rady parzenia 4 zielonych herbat japońskich, a każda z nich zaprezentowana zostanie przez innego z mistrzów herbacianych. 

czytaj całość »
Czajownia dla WOŚP 0
Czajownia dla WOŚP

Czajownia.pl dla Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy - Przez następne 6 dni możecie wziąć udział w licytacji pakietu herbat na cały rok (2 kg różnych rodzajów) wraz z indywidualnym, dwugodzinnym szkoleniem z metod parzenia, które odbędzie się w ustalonym ze zwycięzcą aukcji terminie w Czajowni Wrocław. 

Licytować możecie tutaj: ALLEGRO

Warto pomagać :)

czytaj całość »
Wesolych Świąt! 0
Wesolych Świąt!

Święta już za rogiem. Z okazji tego długo wyczekiwanego okresu, życzymy Wam dużo zdrowia, wielu powodów do radości - tych małych i dużych. Mamy nadzieję, że te święta spędzicie w miłej i spokojnej atmosferze. Niech to będzie czas miłości, odpoczynku i refleksji spędzony w rodzinnym gronie.

 

Wesołych Świąt życzy zespół czajownia.pl!

czytaj całość »
Tydzień Herbaty 0
Tydzień Herbaty

Tydzień Herbaty już w przyszłym tygodniu! Zapraszamy do stolicy!. Przeleje się morze herbaty. Gospodarzem Tygodnia Herbaty jest Robert Sayama Tomczyk, jeden z najlepszych znawców herbaty w Polsce. Autor książki „Zapiski o herbacie”, będącej podsumowaniem jego wieloletnich doświadczeń z podróży po plantacjach Azji Wschodniej, spotkań z wytwórcami unikalnych gatunków herbat i studiów nad kulturą herbaty. Mieszka w Japonii i w Polsce.

czytaj całość »
Kultura herbaty 0
Kultura herbaty

Kultura herbaty

 

    Kultura herbaty to ogrom tradycji, rytuałów, rodzaj etykiety podawania i picia herbaty. Myli się jednak ten, kto myśli, że chodzi tylko o suche procedury. Kakuzō Okakura (1862-1913) - japoński eseista i erudyta, tak zdefiniował kulturę herbaty, nazywając ją herbatyzmem: “Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdraża nam poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzmu ładu społecznego. W istocie swej jest uwielbieniem Niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.(...) Herbatyzm jest sztuką zatajania piękna, które należy znajdować samemu; jest sztuką sugerowania tego, czego nie ośmielamy się obnażyć. Jest szlachetną umiejętnością kpienia z samego siebie, spokojnie, lecz przenikliwie, a zatem samą kwintesencją humoru - uśmiechem filozofii”

czytaj całość »
Zdrowotne wpływy zielonej herbaty 0
Zdrowotne wpływy zielonej herbaty

Zdrowotne wpływy zielonej herbaty

 

Zielona herbata jest najzdrowszym napojem Ziemi. Jest pełna antyoksydantów oraz składników odżywczych, które mają ogromny wpływ na nasz organizm. Wspomaga pracę mózgu, zmniejsza ryzyko raka, a u niektórych osób wspomaga nawet utratę masy ciała.

czytaj całość »
Herbaciarnia jest środkiem. 0
Herbaciarnia jest środkiem.

Herbaciarnia jest środkiem,

czymś pomiędzy kościołem a kanjpą. W środowisku herbaciarni jest absolutnie niezbędnym, by wyzbyć się czarno-białego sposobu postrzegania świata. Miejsce, które przez samotną egzystencję, jest przeznaczone, by spotykały się w nim najróżniejsze wpływy, staje się pewnego rodzaju środkiem bądź centrum. Dla niektórych herbaciarnia jest „czymś“ pomiędzy kościołem a knajpą. Inni postrzegają ją jako miejsce, w którym się można dobrze zrelaksować. Natchniony z jej egzystencji może być również i „zwykły“ konsument. Można by powiedzieć, że herbaciarnia jest środkiem. Jednak wyrażenie 'środek' nie oznacza pyszałkowatego „pępka“, raczej ma znaczenie przestrzeni, w której szuka się równowagi. Jest to miejsce, w którym nieustannie dochodzi do wyrównywania wpływów zewnętrznych (kulturowych, społecznych, socjalnych, religijnych, narodowościowych, itd.) i wewnętrznych (indywidualność jednostek, ich duchowe założenia, nastroje ...).

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl