Kategorie
Cena
-
od
do
Herbaty japońskie
Herbaty pochodzące z Japonii to herbaty wyjątkowe. Camellia sinensis przybyła do Japonii z Chin na początku IX wieku i od tamtego czasu zaczęła się w tym kraju rozwijać wyjątkowa kultura picia naparu z jej liści, stąd też dzisiaj herbaty chińskie i japońskie różnią się nie tylko procesami technologicznymi i smakiem, ale też całą tradycją z nimi związaną. Jedyna rzecz, która pozostała niezmienna dla tych krajów, to podejście do herbaty w sposób ceremonialny (na co ogromny wpływ miał buddyzm, filozofia shintō w Kraju Kwitnącej Wiśni i taoizm oraz konfucjanizm w Państwie Środka). Ceremonie te, do dziś, cechują się ogromną dbałością o każdy szczegół, a to sprawia, że możemy cieszyć wszystkie zmysły, skupiając się na odczuciach i na wolnym, swobodnym przepływie bodźców płynących przez ciało z tej cudownej rośliny.
Herbata w Japonii pierwotnie była traktowana jako lekarstwo, z tego też powodu, była stosowana w japońskiej ceremonii przygotowywania herbaty, znanej jako Sadō czyli "droga herbaty" lub Chanoyu - "wrzątek na herbatę". Droga herbaty odnosi się w tym przypadku przede wszystkim do herbaty Matcha - zacienianej przez kilka tygodni i zmielonej, o intensywnym, jasnozielonym kolorze. Podczas picia tak wysokogatunkowej herbaty, jaką jest matcha wypija się zarówno wodę niezbędną to jej przygotowania jak i sam sproszkowany liść, to wszystko sprawia, że nasze ciało absorbuje z naparu niezwykłą wręcz porcję wielu prozdrowotnych składników, takich jak antyoksydanty (1 gram herbaty Matcha dostarcza organizmowi ponad 5 razy więcej antyoksydantów niż gorzka czekolada, 10 razy więcej niż orzechy włoskie czy 50 razy więcej niż szpinak*), EGCG - silny przeciwutleniacz o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym, L-teaina, znana jako "smart drug", wyraźnie poprawiająca pamięć i koncentrację oraz charakterystycznie relaksująca ciało, oraz teina, która pobudza ciało i umysł. Z tego też powodu, w Japonii z matchy robi się praktycznie wszystko - od wytrawnych potraw, po napoje i desery.
Może Ci się także spodobać:
*źródło: Journal of Agriculture and Food Chemistry, Lipophilic and Hydrophilic Antioxidant Capacites of Common Foods in the United States
Mimo tego, japończycy słyną także z najwyższej jakości herbat liściastych, takich jak Gyokuro czy powszechnie znana Sencha. Charakterystyczny smak umami jest tym, czego często można szukać w wielu herbatach zielonych wysokiej jakości. Są też oczywiście wyjątki, takie jak Hōjicha, czyli prażone łodyżki o chlebowo-słodowym smaku.
W znakomitej większości, w Japonii produkuje się herbaty zielone. Procesy, przez które przechodzą herbaty liściaste wymagają dużej pracy i są to: zacienianie (jedynie dla herbat najwyższej jakości, jak Kabukicha czy Gyokuro), które wpływa na wzmożoną produkcję L-Teaniny odpowiedzialnej za smak umami, zbieranie liści, zarówno ręcznie jak i maszynowo, zakończenie oksydacji liści przy użyciu pary wodnej (w Chinach najczęściej oksydację przerywa się na wokach), wielokrotne suszenie, zwijanie i końcowa klasyfikacja oraz przebieranie liści.
Wszystkie herbaty japońskie w sklepie Czajowni są herbatami wysokiej jakości, ponieważ sprowadzamy je z samego źródła - jest to wynik wielu lat doświadczeń i poznania niezwykłych plantatorów i ludzi herbaty takich jak Pan Masahiro Takada, japońskiego mistrza herbacianego, który selekcjonuje i dostarcza te herbaty dla nas, oraz dzieli się niezwykłymi przepisami i tajemnicami, abyście mogli cieszyć się herbacianą czarką wypełnioną naparem najwyższej klasy.