Bestsellery TOP 20
Matcha Kyoto BIO 30g 2020
Matcha Kyoto BIO 30g 2020
90,00 zł
Jin Zhen Gold - Złote Szpilki
Jin Zhen Gold - Złote Szpilki
22,50 zł
szt.
Zielona herbata Matcha Codzienna
Zielona herbata Matcha Codzienna
25,00 zł
Zielona herbata Matcha Koicha Meiju 20g 2020
Zielona herbata Matcha Koicha Meiju 20g 2020
160,00 zł
Herbata Masala  Kerala
Herbata Masala Kerala
29,00 zł
szt.
Herbata oolong  La La Shan - Formosa Oolong 50 g 2020
Herbata oolong La La Shan - Formosa Oolong 50 g 2020
90,00 zł
Zielona herbata  Nokcha DARACK  BIO 2021
Zielona herbata Nokcha DARACK BIO 2021
110,00 zł
szt.
Zielona herbata Bancha Kyoto BIO 50g 2020
Zielona herbata Bancha Kyoto BIO 50g 2020
50,00 zł
Zielona herbata Gyokuro Kyoto BIO 50g 2020
Zielona herbata Gyokuro Kyoto BIO 50g 2020
95,00 zł
Zielona herbata Hojicha BIO 50g 2020
Zielona herbata Hojicha BIO 50g 2020
40,00 zł
szt.
Zielona herbata Kukicha Kyoto BIO 50g 2020
Zielona herbata Kukicha Kyoto BIO 50g 2020
50,00 zł
Zielona herbata Tamaryokucha Ureshino 50g 2020
Zielona herbata Tamaryokucha Ureshino 50g 2020
60,00 zł

Herbaty japońskie

Herbaty pochodzące z Japonii to herbaty wyjątkowe. Camellia sinensis przybyła do Japonii z Chin na początku IX wieku i od tamtego czasu zaczęła się w tym kraju rozwijać wyjątkowa kultura picia naparu z jej liści, stąd też dzisiaj herbaty chińskie i japońskie różnią się nie tylko procesami technologicznymi i smakiem, ale też całą tradycją z nimi związaną. Jedyna rzecz, która pozostała niezmienna dla tych krajów, to podejście do herbaty w sposób ceremonialny (na co ogromny wpływ miał buddyzm, filozofia shintō w Kraju Kwitnącej Wiśni i taoizm oraz konfucjanizm w Państwie Środka). Ceremonie te, do dziś, cechują się ogromną dbałością o każdy szczegół, a to sprawia, że możemy cieszyć wszystkie zmysły, skupiając się na odczuciach i na wolnym, swobodnym przepływie bodźców płynących przez ciało z tej cudownej rośliny.

Matcha Kyoto BIO 30g 2020 Matcha Kyoto BIO 30g 2020
Cena: 90,00 zł
zobacz więcej
Zielona herbata Matcha Codzienna Zielona herbata Matcha Codzienna
Cena: 25,00 zł
zobacz więcej
Zielona herbata Matcha Koicha Meiju 20g 2020 Zielona herbata Matcha Koicha Meiju 20g 2020
Region uprawy: Japonia
Cena: 160,00 zł
zobacz więcej
Matcha Olej Matcha Olej
Region uprawy: Japonia
Cena: 50,00 zł
szt.
zobacz więcej
Zestaw do Matchy Zestaw do Matchy
Region uprawy: Japonia
Cena: 280,00 zł
zobacz więcej

Herbata w Japonii pierwotnie była traktowana jako lekarstwo, z tego też powodu, była stosowana w japońskiej ceremonii przygotowywania herbaty, znanej jako Sadō czyli "droga herbaty" lub Chanoyu - "wrzątek na herbatę". Droga herbaty odnosi się w tym przypadku przede wszystkim do herbaty Matcha - zacienianej przez kilka tygodni i zmielonej, o intensywnym, jasnozielonym kolorze. Podczas picia tak wysokogatunkowej herbaty, jaką jest matcha wypija się zarówno wodę niezbędną to jej przygotowania jak i sam sproszkowany liść, to wszystko sprawia, że nasze ciało absorbuje z naparu niezwykłą wręcz porcję wielu prozdrowotnych składników, takich jak antyoksydanty (1 gram herbaty Matcha dostarcza organizmowi ponad 5 razy więcej antyoksydantów niż gorzka czekolada, 10 razy więcej niż orzechy włoskie czy 50 razy więcej niż szpinak*), EGCG - silny przeciwutleniacz o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym, L-teaina, znana jako "smart drug", wyraźnie poprawiająca pamięć i koncentrację oraz charakterystycznie relaksująca ciało, oraz teina, która pobudza ciało i umysł. Z tego też powodu, w Japonii z matchy robi się praktycznie wszystko - od wytrawnych potraw, po napoje i desery.

*źródło: Journal of Agriculture and Food Chemistry, Lipophilic and Hydrophilic Antioxidant Capacites of Common Foods in the United States

Mimo tego, japończycy słyną także z najwyższej jakości herbat liściastych, takich jak Gyokuro czy powszechnie znana Sencha. Charakterystyczny smak umami jest tym, czego często można szukać w wielu herbatach zielonych wysokiej jakości. Są też oczywiście wyjątki, takie jak Hōjicha, czyli prażone łodyżki o chlebowo-słodowym smaku.

W znakomitej większości, w Japonii produkuje się herbaty zielone. Procesy, przez które przechodzą herbaty liściaste wymagają dużej pracy i są to: zacienianie (jedynie dla herbat najwyższej jakości, jak Kabukicha czy Gyokuro), które wpływa na wzmożoną produkcję L-Teaniny odpowiedzialnej za smak umami, zbieranie liści, zarówno ręcznie jak i maszynowo, zakończenie oksydacji liści przy użyciu pary wodnej (w Chinach najczęściej oksydację przerywa się na wokach), wielokrotne suszenie, zwijanie i końcowa klasyfikacja oraz przebieranie liści.

Wszystkie herbaty japońskie w sklepie Czajowni są herbatami wysokiej jakości, ponieważ sprowadzamy je z samego źródła - jest to wynik wielu lat doświadczeń i poznania niezwykłych plantatorów i ludzi herbaty takich jak Pan Masahiro Takada, japońskiego mistrza herbacianego, który selekcjonuje i dostarcza te herbaty dla nas, oraz dzieli się niezwykłymi przepisami i tajemnicami, abyście mogli cieszyć się herbacianą czarką wypełnioną naparem najwyższej klasy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl