Promocje
Zielona herbata Tamaryokucha Ureshino 50g 2021
Zielona herbata Tamaryokucha Ureshino 50g 2021
65,00 zł 52,00 zł
szt.
Herbata zielona Kukicha Kyoto BIO 50g 2021
Herbata zielona Kukicha Kyoto BIO 50g 2021
65,00 zł 52,00 zł
szt.
Zielona herbata Bancha Kyoto BIO 50g 2021
Zielona herbata Bancha Kyoto BIO 50g 2021
55,00 zł 44,00 zł
szt.
Zielona herbata Kabukicha Kyoto BIO 50g 2021
Zielona herbata Kabukicha Kyoto BIO 50g 2021
110,00 zł 88,00 zł
szt.
Herbata zielona Gyokuro Kyoto BIO 50g 2021
Herbata zielona Gyokuro Kyoto BIO 50g 2021
110,00 zł 88,00 zł
szt.
Herbata zielona Hojicha BIO 50g 2021
Herbata zielona Hojicha BIO 50g 2021
50,00 zł 40,00 zł
szt.
Bestsellery TOP 20
Herbata Masala  Kerala
Herbata Masala Kerala
35,00 zł
szt.
Herbata oolong  Wu Long - Czarny smok 125g
Herbata oolong Wu Long - Czarny smok 125g
35,00 zł
Matcha Kyoto BIO 30g 2021
Matcha Kyoto BIO 30g 2021
110,00 zł
szt.
Zielona herbata  Nokcha DARACK  BIO 2021
Zielona herbata Nokcha DARACK BIO 2021
135,00 zł
Zielona herbata Matcha Codzienna
Zielona herbata Matcha Codzienna
40,00 zł
szt.
Herbata zielona Gyokuro Kyoto BIO 50g 2021
Herbata zielona Gyokuro Kyoto BIO 50g 2021
110,00 zł 88,00 zł
szt.

Herbaty japońskie

Herbaty pochodzące z Japonii to herbaty wyjątkowe. Camellia sinensis przybyła do Japonii z Chin na początku IX wieku i od tamtego czasu zaczęła się w tym kraju rozwijać wyjątkowa kultura picia naparu z jej liści, stąd też dzisiaj herbaty chińskie i japońskie różnią się nie tylko procesami technologicznymi i smakiem, ale też całą tradycją z nimi związaną. Jedyna rzecz, która pozostała niezmienna dla tych krajów, to podejście do herbaty w sposób ceremonialny (na co ogromny wpływ miał buddyzm, filozofia shintō w Kraju Kwitnącej Wiśni i taoizm oraz konfucjanizm w Państwie Środka). Ceremonie te, do dziś, cechują się ogromną dbałością o każdy szczegół, a to sprawia, że możemy cieszyć wszystkie zmysły, skupiając się na odczuciach i na wolnym, swobodnym przepływie bodźców płynących przez ciało z tej cudownej rośliny.

JAPONIA

Liście wiśni - Sakura 40g Liście wiśni - Sakura 40g
Region uprawy: Japonia
Cena: 110,00 zł
zobacz więcej
Bancha PIRAMIDKA Bancha PIRAMIDKA
Cena: 2,50 zł
szt.
zobacz więcej
Herbata zielona Hojicha BIO 50g 2021 Herbata zielona Hojicha BIO 50g 2021
Cena: 40,00 zł 50,00 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
  • promocja
Matcha Olej Matcha Olej
Region uprawy: Japonia
Cena: 55,00 zł
szt.
zobacz więcej
Oryginalny Japoński CHAWAN Oryginalny Japoński CHAWAN
Cena: 189,00 zł
zobacz więcej
Sakura PIRAMIDKA Sakura PIRAMIDKA
Region uprawy: Japonia
Cena: 2,50 zł
szt.
zobacz więcej
  • promocja
  • promocja
  • promocja

Herbata w Japonii pierwotnie była traktowana jako lekarstwo, z tego też powodu, była stosowana w japońskiej ceremonii przygotowywania herbaty, znanej jako Sadō czyli "droga herbaty" lub Chanoyu - "wrzątek na herbatę". Droga herbaty odnosi się w tym przypadku przede wszystkim do herbaty Matcha - zacienianej przez kilka tygodni i zmielonej, o intensywnym, jasnozielonym kolorze. Podczas picia tak wysokogatunkowej herbaty, jaką jest matcha wypija się zarówno wodę niezbędną to jej przygotowania jak i sam sproszkowany liść, to wszystko sprawia, że nasze ciało absorbuje z naparu niezwykłą wręcz porcję wielu prozdrowotnych składników, takich jak antyoksydanty (1 gram herbaty Matcha dostarcza organizmowi ponad 5 razy więcej antyoksydantów niż gorzka czekolada, 10 razy więcej niż orzechy włoskie czy 50 razy więcej niż szpinak*), EGCG - silny przeciwutleniacz o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym, L-teaina, znana jako "smart drug", wyraźnie poprawiająca pamięć i koncentrację oraz charakterystycznie relaksująca ciało, oraz teina, która pobudza ciało i umysł. Z tego też powodu, w Japonii z matchy robi się praktycznie wszystko - od wytrawnych potraw, po napoje i desery.

*źródło: Journal of Agriculture and Food Chemistry, Lipophilic and Hydrophilic Antioxidant Capacites of Common Foods in the United States

Mimo tego, japończycy słyną także z najwyższej jakości herbat liściastych, takich jak Gyokuro czy powszechnie znana Sencha. Charakterystyczny smak umami jest tym, czego często można szukać w wielu herbatach zielonych wysokiej jakości. Są też oczywiście wyjątki, takie jak Hōjicha, czyli prażone łodyżki o chlebowo-słodowym smaku.

W znakomitej większości, w Japonii produkuje się herbaty zielone. Procesy, przez które przechodzą herbaty liściaste wymagają dużej pracy i są to: zacienianie (jedynie dla herbat najwyższej jakości, jak Kabukicha czy Gyokuro), które wpływa na wzmożoną produkcję L-Teaniny odpowiedzialnej za smak umami, zbieranie liści, zarówno ręcznie jak i maszynowo, zakończenie oksydacji liści przy użyciu pary wodnej (w Chinach najczęściej oksydację przerywa się na wokach), wielokrotne suszenie, zwijanie i końcowa klasyfikacja oraz przebieranie liści.

Wszystkie herbaty japońskie w sklepie Czajowni są herbatami wysokiej jakości, ponieważ sprowadzamy je z samego źródła - jest to wynik wielu lat doświadczeń i poznania niezwykłych plantatorów i ludzi herbaty takich jak Pan Masahiro Takada, japońskiego mistrza herbacianego, który selekcjonuje i dostarcza te herbaty dla nas, oraz dzieli się niezwykłymi przepisami i tajemnicami, abyście mogli cieszyć się herbacianą czarką wypełnioną naparem najwyższej klasy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl