Formosa Purple Leaf Wild Tea K-TEA - BIO 50 g 2020
Opis
Niezwykła, czerwona herbata tajwańska; wielkolistna, mocno utleniana, ręcznie zrywana i przetwarzana.
Liście tej herbaty produkowane są w historycznym ogrodzie herbacianym, założonym w latach 30. XX w. przez japończyków, którzy użyli prastarych, dzikich krzewów herbacianych pochodzących z najwyższych gór Tajwanu. Krzewy na górzystej plantacji pochodzą z czasów okupacji japońskiej, kiedy Japończycy rozwijali uprawy i produkcję herbat na Tajwanie. Plantatorka K-tea (właściwie Katie Yen) wraz z dwiema siostrami, zajmują się wszystkimi pracami na plantacji, wytworzeniem i certyfikowaniem trzech rodzinnych ogrodów herbacianych. Uprawa jest całkowicie naturalna, bez użycia jakichkolwiek środków chemicznych. Według naszych informacji jest to jedno z niewielu źródeł herbaty tajwańskiej z europejskim certyfikatem BIO.
Liście średniej wielkości, w całości poskręcane w półksiężyce o ciemnobrązowej, brunatnej barwie o zapachu dojrzałego drewna i suszonych owoców. Napar brązowy, ciemny o przyjemnym, gładkim aromacie i aksamitnym, wyraźnie miodowym smaku, wyczuwalne nuty charakterystyczne dla herbaty czerwonej. Jest to unikalna herbata dostępna sezonowo w niewielkiej ilości.
Charakterystyka
PAKOWANA | 50 g |
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 5+ |
Inne zalecenia | Warto użyć mniejszego naczynia z proporcją 4-5 gramów liści na każde 100 ml wody i stosować wiele bardzo krótkich parzeń wodą o temperaturze 90-95°C. |
Rok zbiorów | 2020 |
Data ważności | 31.12.2021 |
Charakterystyka liścia | średniej wielkości, w całości poskręcany w półksiężyce. Barwa ciemnobrązowa, brunatna |
Profil smakowy i aromatyczny | aksamitny, wyraźnie miodowy, wyczuwalne nuty suszonych owoców i drewna. Przyjemny, gładki aromat |
Kolor herbaty | Czarna |
Region uprawy | Tajwan - Formoza |