Herbata Czarna Darjeeling First Flush 2025 GIDDAPAHAR SFTGFOP1 (CH) DJ-2






Opis
Darjeeling First Flush - pierwszy zbiór 2025 herbata z wyższych upraw!
W surowym, górskim klimacie Himalajów, w regionie Darjeeling rośnie jedna z najbardziej wyczekiwanych przez smakoszy herbat na świecie. Pierwsze wiosenne zbiory herbaty od marca do końca kwietnia zwane są First Flush. Uprawę herbaty w prowincji Darjeeling zapoczątkowała Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska w XIX wieku ze sprowadzonej chińskiej odmiany.
Tradycyjnie, liście tej herbaty przechodzą wszystkie etapy przetwarzania co każda herbata czarna, jednak procesy zachodzące przy produkcji są o wiele krótsze. Z tego powodu Darjeeling First Flush charakteryzuje się zdecydowanie większą zawartością zielonych liści niż w przypadku późniejszych zbiorów oraz niesamowitą świeżością.
Ze względu na swoją wyjątkowość pierwszy zbiór bywa wyodrębniany z kategorii herbat czarnych i klasyfikowany jako jedyny w swoim rodzaju. Choć oficjalnie DJ FF zaliczany jest ostatecznie do herbat czarnych to posiada cechy, które pozwalają zestawiać go z innymi rodzajami, takimi jak oolongi czy nawet z herbatami zielonymi. Tym samym otwiera wśród miłośników herbaty nierozstrzygalną dyskusję na temat swojej natury.
Ogród Giddapahar
Giddapahar to ogród założony w 1881 roku uprawiany przez braci Sudhangshu, z którymi spotkaliśmy się kilkukrotnie w ramach sprawdzenia jakości ogrodu, zbiorów i przetwarzania. Giddapahar w wolnym tłumaczeniu oznacza "Orli Klif" słynie z produkcji wyśmienitych herbat First Flush z bardzo starych chińskich krzewów. Plantacja położona na wysokości ok. 1500 metrów nad poziomem morza.
Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
SFTGFOP1 (Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe, z jedynką dla podkreślenia jakości) oznacza pieczołowicie zbierane oraz wyselekcjonowane dwa szczytowe listki herbacianego pędu. CH oznacza chińską odmianę Camelii Sinensis, natomiast oznaczenie WONDER przyznawane jest jedynie pięknym liściom o dużej objętości, które wzbudzają nie lada wrażenie.
Szampan wśród herbat
Ta herbata nazywana jest szampanem wśród herbat i jest jedną z najbardziej poszukiwanych herbat pośród koneserów. Zielono-brązowe, drobne i lekko zwinięte liście wydobywają muszkatowy aromat, łączący woń dojrzałych cytrusów, kwiatu konwalii, pszczelego wosku i piżma. Złocistobursztynowy napar cechuje się mocnym, wyrazistym, miodowo-orzechowym smakiem. W tym gatunku herbaty cenione są przede wszystkim za ich kwiecisty zapach oraz dużą dawkę kofeiny.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 90°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 1+ |
Inne zalecenia | standardowo parzy się ją raz w 90-95°C, jednak ze względu na dużą zawartość zielonych liści można obniżyć temperaturę do 75°C i parzyć wielokrotnie |
Rok zbiorów | 2025 |
Data ważności | 31.12.2027 |
Charakterystyka liści | SFTGFOP |
Smak | miodowo-orzechowy z trawiastą nutą |
Kolor naparu | złocistobursztynowy |
Aromat | kwiatowy, muszkatowy, piżmowy |
Kolor herbaty | Czarna |
Oznaczenie jakości | Naturally Grown / Uprawiana Naturalnie |