Herbata czarna Hagiang Snow Mountain - Zaśnieżona Góra 2024
Opis
Dzika czarna herbata z Wietnamu
Jej historia jest identyczna jak zielonej siostry. Herbata czarna wytwarzana ortodoksyjną metodą przez farmerów H'mong oraz Dao. Produkowana jest wyłącznie z krzewów rosnących powyżej 1000 m nad poziomem morza i tylko ze szczytowych listków krzewu herbacianego. Herbata ma charakter typowy dla dobrych, całolistnych herbat w pełni fermentowanych, idealna na jesienne popołudnia.
Wytrawny smak
Zalany susz, w zapachu przypomina herbaty czarne pochodzące z Cejlonu z nutą wyraźnej słodyczy oraz subtelnym aromatem kiszonych warzyw, jednak suchy liść posiada niezwykły aromat kakao oraz mokrego drewna. Napar wyraźnie wytrawny, wyczuwalna jest sucha ziemia i drewno, w posmaku możemy poczuć gorzką czekoladę i surowe kakao.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | W miarę parzenia kolejnych naparów zwiększaj temperaturę i/lub czas parzenia. |
Rok zbiorów | 2024 |
Data ważności | 31.12.2026 |
Charakterystyka liści | Skręcone |
Kolor herbaty | Czarna |
Oznaczenie jakości | Wild Arbor / Dzika uprawa |