Herbata zielona Anji Baicha 2022
Opis
Zielona osobliwość o wielowiekowej tradycji ze zbiorów 2022
Anji Baicha uprawiana jest, jak sama nazwa wskazuje w Anji – północno-zachodnim regionie prowincji Zhejiang, który słynie z wielowiekowej, jak podają źródła, ponad 1000-letniej tradycji uprawy herbat. Herbata ta bywa wprost nazywana białą herbatą, choć w istocie jest to herbata zielona. Całe zamieszanie wynika z tego, że krzew pozbawiony jest melaniny odpowiadającej za pigmentację organizmów. Można zatem powiedzieć, że Anji Baicha jest albinoską. Niewielka skala upraw czyni z niej prawdziwy specjał.
Naturalnie zacienione krzewy
Krzewy Anji Baicha rosną w zagajnikach bambusowych pokrytych mgłą. Taki mikroklimat powoduje, że ekspozycja krzewów na światło słoneczne jest minimalna, a właściwości podobne do zacienianych herbat japońskich (Gyokuro, Kabukicha, Matcha).
Wyraziste umami
Duża zawartość L-teaniny odpowiada za wyczuwalną nutę umami. Susz składa się tylko z dwóch szczytowych listków zwiniętych w nieregularne ruloniki.
Elastyczna co do sposobu parzenia
W przeciwieństwie do większości herbat zielonych możemy zaparzyć ja nawet w 80°C. Polecamy ją do eksperymentów zarówno w niższej, jak i w wyższej temperaturze i przy krótszym i wydłużonym czasie parzenia. Odnajdź swój idealny sposób na Anji Baichę.
Charakterystyka
Ilość liści | 3 g/ 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | 1,5 min |
Ilość naparów | 4 |
Rok zbiorów | 2022 |
Data ważności | 31.12.2023 |
Charakterystyka liści | Podłużne |
Smak | mineralny z wyraźną nuta umami |
Kolor naparu | miodowożółty |
Aromat | subtelny |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Standard UE |