Herbata zielona Hojicha BIO 2023 50 g
Opis
Oryginalna japońska prażona herbata łodyżkowa ze zbiorów 2023
Delikatna herbata zielona o specyficznym aromacie. Szczególnie polecana jako wyborny napój po obfitym obiedzie. Prażona Kukicha - niesortowane pędy i listki o kolorze jasnobrązowym. W dosłownym tłumaczeniu nazwa oznacza lekko prażoną herbatę. Napar o odcieniu brązowym, aromacie świeżo pieczonego chleba i smaku prażonego ryżu. Liście z kultywaru Yabukita.
Absolutnie wyjątkowy smak
Smak tej herbaty jest nieporównywalny do żadnego innego naparu, prażone orzechy w połączeniu z lśniącą skórką świeżo wypieczonego chleba.
Certyfikat BIO
Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana BIO. Plantacja spełnia normy środowiskowe i najnowsze wytyczne związane z działaniami proekologicznymi.
Zobacz: Jak zaparzać zieloną herbatę japońską?
Charakterystyka
Ilość liści | 1,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | 2 min |
Ilość naparów | 2 |
Rok zbiorów | 2023 |
Data ważności | 31.12.2025 |
Charakterystyka liści | Łodyżki |
Profil smakowy i aromatyczny | prażone orzechy w połączeniu z lśniącą skórką świeżo wypieczonego chleba |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Certyfikowana BIO Organic |
Miedźwiedź
27 listopada 2020Moim zdaniem w tym roku (2020) wyjątkowo się udała! Wyborny, charakterystyczny jedynie dla tej herbaty chlebowy smak, cena korzystna biorąc pod uwagę że z tych samych liści można uzyskać co najmniej 2 napary, polecam naprawdę.
Mateusz Piotrowski
15 grudnia 2020Parzyłem 10g, 250ml, 80°C, kolejne parzenia: 0:30, 0:35, 0:55, 1:30, 3', 8'. W smaku jasny karmel, nuty palone, orzech włoski, chleb razowy, słodycz. Nadaje się też do parzenia w temperaturze pokojowej: 5g, 250ml, 16h. Wtedy jest bardziej roślinna, nuty kawy zbożowej i tostów oraz - według znajomego - rozmokniętej marihuany. Zdecydowanie ciekawa i warta spróbowania.
Wojtek
13 marca 2022Świetna herbata, bardzo wydajny susz. Intensywny aromat, nie wszystkim przypadnie do gustu, bo smakuje zupełnie inaczej niż inne herbaty zielone. Ma bardzo duży poziom oksydacji i posiada znacznie mniejsze ilości katechin (m.in. taniny) niż pozostałe herbaty zielone z uwagi na to, że liście herbaty są prażone w wysokiej temperaturze. Jest to tradycyjna herbata z Kyoto.