Herbata zielona Matcha Codzienna Uji Kyoto






Opis
Matcha od Marukyu Koyamaen
Marukyu Koyamaen jest cenionym producentem herbaty, zamawiającym i selekcjonującym herbatę, znajdującym się w sercu Uji w Kioto. Prywatna posiadłość herbaciana firmy ma bogatą historię sięgającą 1704 roku. Miasto Uji uznawane jest przez wielu za pierwotne miejsce uprawy herbaty w Japonii, herbata z Uji szybko stała się wyznacznikiem jakości dla innych upraw.
Codzienny wariant japońskiej sproszkowanej herbaty Matcha
Często używana w japońskiej kuchni jako składnik do wielu potraw, deserów i słodyczy. Nadaje się do prostego przygotowania jako dodatek do wody mineralnej czy soku owocowego - wsypać do butelki i intensywnie wymieszać. Szczególnie często używana w Polsce do serników i kruchych ciasteczek, nadaje intensywnie zieloną barwę oraz ciekawy smak zielonej herbaty.
Składniki odżywcze zawarte w zielonej japońskiej herbacie Matcha
Słynny produkt z Japonii zyskujący w Polsce coraz większą popularność ze względu na swoje zastosowanie i właściwości. Matcha jest bardzo bogatym źródłem łatwo wchłanialnych antyoksydantów, aminokwasów (w tym bardzo pożądanej L-teaniny), witaminy C, wapnia, magnezu i innych cennych składników. Herbata zacieniana. Oznacza to, że przed zbiorem liści całe pole herbaciane zabudowuje się dachem ze słomy bambusowej lub siatek z włókniny, aby ograniczyć ilość promieni słonecznych docierających do liści. To powoduje wzrost stężenia chlorofilu i L-teaniny. Po zebraniu listków dokonuje się ich selekcji i rozdrobnienia, a następnie poddaje się powolnemu sproszkowaniu na specjalnych kamiennych młynach. Matchę spożywa się w postaci płynnej zawiesiny, a zatem nie pijemy tylko naparu z liści, ale wchłaniamy całe liście ze wszystkimi składnikami! Matcha ceniona jest przede wszystkim za wspaniałe właściwości pobudzające i wspomagające koncentrację oraz kreatywne myślenie.
Zdrowotne działanie L-teaniny
L-teanina to aminokwas, który naturalnie występuje w liściach herbaty, głównie w zielonej herbacie, ale także w mniejszych ilościach w herbacie czarnej i białej. Jest to nietypowy aminokwas, ponieważ przechodzi przez barierę krew-mózg, co oznacza, że może wpływać na funkcjonowanie mózgu.
L-teanina jest znana ze swoich właściwości uspokajających i antystresowych, ponieważ wpływa na produkcję neuroprzekaźników w mózgu, w tym GABA, dopaminy i serotoniny. Dlatego też, suplementacja L-teaniny może pomóc w zmniejszeniu objawów stresu, poprawie nastroju i koncentracji, a także poprawie jakości snu.
L-teanina jest też często stosowana jako suplement diety i dodatek do napojów energetycznych, ponieważ może łagodzić skutki kofeiny i innych stymulantów, takich jak nadmierna pobudliwość czy drżenie rąk.
Charakterystyka
Ilość liści | 1,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 70°C |
Czas parzenia | 1 min |
Ilość naparów | 1 |
Inne zalecenia | proszek należy dokładnie wymieszać z płynem, można też stosować jako dodatek do kremów, lodów, jako posypkę, do ciast (wtedy herbaciany proszek łączymy na sucho z mąką) |
Rok zbiorów | 2022 |
Data ważności | 31.12.2024 |
Kolor herbaty | Zielona |
Pieczęć jakości | Standard UE |