Herbata zielona Nokcha Sejak BIO 2023 50 g






Opis
Wyśmienita koreańska herbata zielona ze zbiorów 2023
Nok Cha w dosłownym tłumaczeniu to po prostu "zielona herbata". Bardzo wysokiej jakości, ręcznie zbierana i przetwarzana zielona herbata z Półwyspu Koreańskiego (na górskim obszarze Parku Narodowego Jirishan). Rarytas sprowadzany do Europy bezpośrednio i pod osobistym nadzorem plantatora i mistrza ceremonii herbacianej Pana Cho Yun Seok z Jukro.
Zbiór Sejak
Herbata typu Sejak - zbierana w okresie po Kogu (20 kwietnia) do początku maja. Ciemnozielony, drobny liść jest równomiernie zwinięty. Zbieranie odbywa się przez kilkanaście godzin dziennie, następnie tego samego dnia po przewiezieniu do małej fabryki liście poddawane są prażeniu, formowaniu i suszeniu. Procedura jest ściśle określona i nadzorowana osobiście przez Pana Cho, który poza uprawianiem herbaty jest wykładowcą uprawy i produkcji herbaty w szkole wyższej w Hadongu. Dlatego proces technologiczny produkcji Nokchy, częściowo prowadzony mechanicznie, prowadzony jest pod ścisłą, osobistą kontrolą wszelkich parametrów, które koryguje się w zależności od warunków chwilowych (m.in. temperatura, wilgotność, czas). Przetworzone termicznie i uformowane liście rozkłada się na matach-sitach i pozostawia do wysuszenia na noc. Następnego dnia odbywa się drugi etap prażenia (do niedawna utrzymywany w tajemnicy) oraz sortowanie, pakowanie.
Między Chinami a Japonią
Sposób produkcji Nokchy został zapoczątkowany przed trzema pokoleniami, kiedy Babka Pana Cho rozpoczęła uprawę i produkcję na polach Jukro po powrocie z Japonii po Wojnie Koreańskiej. Jej ojciec z całą rodziną został zabrany z Korei wraz z wojskiem japońskim jako, że był lekarzem - dentystą. Pozostali członkowie rodziny po zsyłce do Nipponu pracowali przy produkcji japońskiej herbaty. W zielonej herbacie koreańskiej doskonale odzwierciedla się spryt i zaradność Koreańczyków, którzy z jednej strony czerpią z najlepszych, tradycyjnych chińskich metod obróbki herbaty (prażenie na patelniach), z drugiej strony ich myśl techniczna i precyzja procesów jest nie gorsza od sąsiadującej japońskiej perfekcji.
Unikatowy smak
Napar herbaty jest jasnozielony, ma świeży aromat i wyrazisty smak, bardzo charakterystyczny i niespotykany w herbatach z innych regionów. Liście są bardzo wydajne, dostarczają niesamowitych i wyraźnych wrażeń smakowych przez kilka naparów. Co więcej, specyficzna, prażona nuta, uwalnia się bardzo szybko, pierwszy raz uderzając w nozdrza już po wrzuceniu suszu do rozgrzanego czajnika. Tradycyjnie herbatę w Korei parzy się w czajnikach z boczną rączką, a gotowy napar zlewa się do miski, następnie do czarek wszystkich gości.
Przepis mistrza Yunna
Dekadę temu południowokoreański mistrz, Pan Yunn pokazał miejscowym herbaciarzom swoją ulubioną recepturę przygotowania herbaty. Wysokiej jakości zielona herbata Nokcha posypana korzeniem mielonego, 6-letniego żeń-szenia czerwonego. Napój idealny do odkrywania zakamarków, do których jeszcze nikt nigdy nie dotarł.
Certyfikat BIO
Herbata z upraw ekologicznych, certyfikowana BIO. Plantacja spełnia normy środowiskowe i najnowsze wytyczne związane z działaniami proekologicznymi.
Relacja z wyprawy do Korei
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 70°C |
Czas parzenia | 1 min |
Ilość naparów | 3 |
Inne zalecenia | Zalecane parzenie: I - 1 min 10 s; II - 40 s; III - >1 min. |
Rok zbiorów | 2023 |
Data ważności | 31.12.2025 |
Charakterystyka liści | Zwinięte |
Smak | wyraźnie wyczuwalne prażone nuty orzechowe |
Kolor naparu | jasnozielony |
Aromat | lekki, orzeźwiający |
Kolor herbaty | Zielona |
Pieczęć jakości | Certyfikowana BIO |
CzajmanStaś
24 stycznia 2021Wyjątkowa zielona koreańska herbata zbierana po kwietniowych deszczach. Dzięki podwójnemu prażeniu do naparu uwalniają się słodkie intensywne nutki prażonych orzechów. Wraz z delikatnie trawiastą nuta japońskich zielonych herbat tworzy się unikatowy smak. Nok Cha jest pewnego rodzaju pomostem między Japonią a Chinami. Przed rozpoczęciem parzenia, polecam zatrzymać się trochę nad rozgrzanymi liśćmi i delektować się ich aromatem. Zdecydowanie warta swojej ceny.