Herbata zielona Yamacha Hamamatsu - Górska Sencha 2025 50 g
Wystaw opinię o produkcie
Odmiana górskiej herbaty Sencha ze stoków w okolicach Hamamatsu z prowincji Shizuoka.
Wybierz wariant produktu:
Poszczególne warianty mogą różnić się ceną
Kod produktu: YAM_2025
Cechy produktu
Sposób parzenia
- Ilość liści 2 g / 100 ml
- Temperatura wody 70°C
- Czas parzenia 1 min
- Ilość naparów 3
- Inne zalecenia Zalecane parzenie: I - 1 min; II - 30 s; III - >1 min. Zwiększając bądź zmniejszając temperaturę, należy odpowiednio skrócić bądź wydłużyć czas parzenia o kilka do kilkunastu sekund na każde 5 stopni.
Rok zbiorów
- Rok zbiorów 2025
Data ważności
- Data ważności 31.12.2027
Liść
- Charakterystyka liści Delikatne
Napar
- Smak wyrazisty, orzeźwiający, wyraźnie umami
- Kolor naparu jadeitowo zielony
- Aromat świeży, morski
Kolor herbaty
- Kolor herbaty Zielona
Pochodzenie
- Pochodzenie Japonia, Wyspa Honsiu
Certyfikat jakości
- Oznaczenie jakości Standard UE
Opis
Prawdziwa Górska Sencha prosto z Japonii ze zbiorów 2025
Odmiana górskiej zielonej herbaty Sencha ze stoków Hamamatsu z prowincji Shizuoka. Ciemne, zielone i płaskie liście jednakowej wielkości. Wyraźnie trawiasty odurzający aromat i niepowtarzalny smak. Oprócz typowych właściwości dla Senchy, charakteryzuje się niezwykłym efektem pobudzającym i wspomaga koncentrację.
Herbata z półek skalnych
Herbata uprawiana jest na półkach skalnych zgodnie z wielopokoleniową tradycją przez rodzinną firmę. Na co dzień plantacją opiekują się najstarsi w rodzie, zbiory ręczne prowadzone są tylko raz do roku przez całą rodzinę. Plantacja położona jest w malowniczej okolicy, na bardzo stromym zboczu, w towarzystwie górskiego potoku, który niegdyś był wykorzystywany do zasiania urządzeń do obróbki herbaty. Ta herbata jest dostępną wyłącznie w markowych herbaciarniach sieci Czajowia i jest jednym z najbardziej cenionych unikatów.
Wyrazisty charakter
Według naszego dostawcy herbat japońskich, Pana Masahiro Takada, jest to herbata typowo męska (co nie znaczy, że nie mogą jej pić kobiety). Jej charakter jest intensywny, smak wyraźny i charakterystyczny dla herbat uprawianych na pólkach skalnych. Rarytas godny polecenia każdemu miłośnikowi niecodziennych herbat. Yamacha idealnie smakuje również na zimno, przygotowana metodą cold brew.
Dodatkowe informacje
Liście z kultywaru Yabukita. Zbiór z pierwszych dni maja. Yamacha otrzymała tytuł herbaty roku 2009, w konkursie Towarzystwa Miłośników Herbaty.
Opinie
Jeśli dodałeś/-aś recenzję, a nie pojawiłą się na liście, być może oczekuje na moderację.