Herbata oolong Feng Huang Dan Cong Upper Grade - Fenix
Dostępność:
brak towaru
Cena:
30,00 zł
30.00

Opis
Najlepszej jakości oolong z prowincji Guangdong (dokładniej z wioski Feng Huang pod górą o takiej samej nazwie, na granicy z prowincją Fujian), pochodzący z wyrośniętych drzew herbacianych. Liść masywny ciemnobrązowy, mocno poskręcany, bardzo wydajny podczas parzenia. Bukiet smaków i aromatów tej herbaty jest niepowtarzalny. W gotowym naparze można wyczuć słodkie nuty mango i brzoskwini. Wyraźny smak i aromat muszkatowy czyni tę herbatę wyjątkową.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 80°C |
Czas parzenia | 1,5 min |
Ilość naparów | 5 |
Inne zalecenia | 70-85°C, parzyć przez 1,5-2 minuty (w zależności od temperatury), przy kolejnych naparach można wydłużać czas parzenia. Warto użyć mniejszego naczynia z proporcją 4-5 gramów liści na każde 100 ml wody i używać wrzątku przy kilkusekundowych parzeniach. |
Rok zbiorów | 2019 |
Data ważności | 31.12.2021 |
Sylwia Czub
Moja ulubiona niebiesko -zielona herbata. Moi znajomi z oracy też ją bardzo lubią. Złożony i ciekawy smak, bardzo aromatyczna. Każdy napar doskonały.
Aleksandar Saranac
Jakosc tej herbaty mnie zaskoczyla. Swietny owocowy smak polaczaony z weglowym zapachem Wuyi Oolongow. Polecam.
Paweł Pieniacki
Wspaniały oolong wysoko fermentowany. W krótkich naparach ~95* czuć mango, które nadaje herbacie lekkości. W tej wersji, oprócz bycia rarytasem samym w sobie, byłaby moim zdaniem świetnym dodatkiem do np. sushi. Napary z niższych temaperatur mają słabiej wyczuwalne nuty owocowe na rzecz łagodnego i gładkiego smaku typowego dla oolongów. Polecam i zachęcam do bawienia się tą haerbatą.
Łukasz
Wyborny oolong, z którego Czajownia może być naprawdę dumna! Pamiętam, kiedy kilka lat temu podczas Święta Herbaty w Cieszynie Monika zaparzyła go na stoisku Czajowni – po pierwszym łyku, wiedziałem, że to bardzo mój typ herbaty. Ma ona silnie owocowy aromat oraz smak. Parzę ją w stylu gongfu (używam około 6g/100ml oraz wrzątku) i zawsze wychodzi obłędnie. Jej parzenie to także bardzo miłe wspomnienie z tego święta oraz poznanych wtedy ludzi.
H.Ania
To pewniak przy każdym parzeniu. Potraktowany łagodnie, trochę chłodniejszą wodą wychodzi słodki, owocowy (czuć mango!) i lekki, a liście oddają smak przez kilka parzeń bez utraty aromatu.
Kamil
Najlepszy ulung w Czajowni! Bardzo bogaty, złożony aromat i smak. Polecam parzenie wrzątkiem w gaiwanie lub małym czajniczku, ale można też parzyć dłużej w większej ilości wody, wtedy warto poeksperymentować z jej temperaturą, by nie wydobyć zbyt wiele charakterystycznej dla ulungów Fenghuang Dancong goryczy.
Mateusz
Parzyłem 4.5g, 250ml, 70°C, kolejne parzenia: 3', 3:30, 5', 12'. W aromacie kawa zbożowa, ciemna skórka od chleba. W smaku kawa zbożowa, kawa, żywica, łodygi, w posmaku goryczka, łodygi, kora.
Joasia
Nie istnieje herbata, która ma tylu zwolenników i miłośników co Feniks. Kwiatowo miodowy bardzo wyrazisty aromat uwodzi przy każdym naparze. Pewniak w kategorii herbat zielono-niebieskich
CzajmanStas
Poziom oksydacji 50-60% czyni go wypośrodkowanym oolongiem (zaczynają się na 15-20%, kończą na 80%). Bardzo intensywny, złożony smak i aromat. Wąchając same liście wsypane do podgrzanego naczynia można odlecieć. Preferuję parzyć ją w temperaturze 70 stopni, przez 2min. Nutki jakie pojawiają się to bukiet kwiatów, szczególnie kwiat bzu, cytrusy i miód gryczany.