Cejlon Tiger River - Tygrysia Rzeka 100 g
Opis
Wyrazista cejlońska herbata
Na żyznym płaskowyżu wokół starodawnego miasta Kandy, uprawia się herbatę o pełnym smaku i aromacie, odpowiednią dla samotnych herbaciarzy, zbiera się wyłącznie ręcznie. Zaskakującą moc tej herbaty można załagodzić dodatkiem mleka i/lub cukru.
Tygrysia Rzeka
Tiger River, czyli Tygrysia Rzeka to wyśmienita, pełna aromatu herbata liściasta, tzw. herbata nizinna z centralnej części wyspy Sri Lanka. Liście ciemne, brązowo-czarne, sortowane, regularnie zwinięte. W aromacie delikatnie słodka, wyraźnie herbaciana z nutą czekolady. Smak jej mocny, okrągły, pełny, wzbogacony silnymi nutami owocowymi. Przy dłuższym parzeniu staje się w smaku wręcz ziemista.
W podobnym guście
Charakterem podobna do herbat czarnych typu Assam, jest jednak delikatniejsza dla podniebienia. Zaś w porównaniu do innej cejlońskiej Adam's Peak bardziej wyrazista w smaku.
Charakterystyka
Ilość liści | 1,5 g / 100 ml |
Temperatura wody | 95°C |
Czas parzenia | 2,5 min |
Ilość naparów | 1 |
Inne zalecenia | Warto użyć niższej temperatury (75-80°C) i zwiększyć czas parzenia, aby uzyskać delikatniejsze nuty. |
Rok zbiorów | 2024 |
Data ważności | 31.12.2027 |
Charakterystyka liści | Podłużne |
Smak | mocny, okrągły, pełny, wzbogacony silnymi nutami owocowymi |
Kolor naparu | ciemnobrązowy |
Aromat | delikatnie słodka, wyraźnie herbaciana z nutą czekolady |
Kolor herbaty | Czarna |
Oznaczenie jakości | Standard UE |
Michał
30 maja 2020Przyjemny, nieskomplikowany Cejlon. Delikatny, z czekoladowym posmakiem. A etykietka (nieco inna od tej na zdjęciu), z lwem trzymającym czarkę herbaty, to już absolutny sztos :)