Herbata zielona Hagiang Ancient Green Tea 2023
Opis
Efekt wyprawy ścieżką herbaty w 2016 roku do dżungli Laosu, Wietnamu i Chin, której misją było odnalezienie najstarszych i najdzikszych upraw herbaty w regionie, z którego pochodzi herbata. Jest to tradycyjnie przetwarzana zielona herbata produkowana ze starych, 100-letnich drzew herbacianych, w górach Ha Giang, wyłącznie na wysokości powyżej 1000 metrów nad poziomem morza. Uprawą i przetwórstwem tej herbaty zielonej zajmują się farmerzy Dao. Uprawa utrzymywana jest bez użycia jakichkolwiek środków ochrony roślin.
Wiek roślin, z których zbiera się liście, daje naparowi unikalny smak i aromat. Charakteryzuje się intensywną nutą cytrusów i słodyczy połączonej z bardzo charakterystyczną dla tej herbaty, naturalną goryczką, z finiszem pozostającym na ustach.
Charakterystyka
Ilość liści | 2 g / 100 ml |
Temperatura wody | 60°C |
Czas parzenia | <1min |
Ilość naparów | 4 |
Inne zalecenia | Parzenie krótkie, w granicach 30-50 sekund przy pierwszym naparze (w zależności od temperatury), niecałe pół minuty przy drugim i minutę i więcej przy każdym kolejnym. W zależności od preferencji smakowych, użyć wody 60-80 stopni. |
Rok zbiorów | 2023 |
Data ważności | 31.12.2025 |
Charakterystyka liści | Zwinięte |
Kolor herbaty | Zielona |
Oznaczenie jakości | Wild Arbor / Dzika uprawa |